Pierwsi kucharze-celebryci karmili polityczne elity i żołnierzy

Słynni kucharze odpowiadali za oprawę kulinarną oficjalnych bankietów, które stanowiły ważny element działalności politycznej Słynni kucharze odpowiadali za oprawę kulinarną oficjalnych bankietów, które stanowiły ważny element działalności politycznej

XIX stulecie to złoty wiek kucharzy. Właśnie wtedy wyrywają się z dworskiego gorsetu i zaczynają pracować dla siebie i swoich restauracji

Już w XIX stuleciu byli kucharze, których sława zdecydowanie przekraczała granice kuchni, w których pracowali. Auguste Escoffier (1846-1935) gotował dla koronowanych głów, rozsławił Ritza i Savoya i napisał "Le guide culinaire" - przewodnik po kuchni francuskiej, który do dziś uchodzi za najważniejszy klasyczny podręcznik gotowania. Przed nim był Alexis Soyer (1810-1858), a wcześniej Antoine Careme (1783-1833), który ma pełne prawo do tytułu pierwszego kuchmistrza celebryty.

Pozostało jeszcze 96% treści.

Jeżeli chcesz przeczytać ten artykuł, wykup dostęp.

Zaloguj się, by czytać artykuł w całości
  • Prenumerata cyfrowa

    Czytaj ten i wszystkie artykuły w ramach prenumeraty już od 6,15 zł miesięcznie.

    już od
    6,15
    /miesiąc

Dodaj pierwszy komentarz

Komentowanie artykułu dostępne jest tylko dla zalogowanych użytkowników, którzy mają do niego dostęp.
Zaloguj się

naszahistoria.pl

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2019 Polska Press Sp. z o.o.