4 z 5
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
W czasie powstania kawa była na wagę złota. Kucharki w...
fot. Narodowe Archiwum Cyfrowe/domena publiczna

Zupa plujka, wrony i placki z żołędzi. Kuchnia polowa w Powstaniu Warszawskim. Co jedli powstańcy?

Kawa w Powstaniu Warszawskim

W czasie powstania kawa była na wagę złota. Kucharki w kuchniach polowych stosowały zamiennik napoju. Wytwarzały go z uprażonych i zmielonych żołędzi. Na zdjęciu widoczna jest kobieta napełniająca paczki z kawą w fabryce Henryka Francka w 1942 roku.

Zobacz również

Śniły ci się zęby albo zdrada? Zobacz, jak tłumaczą to eksperci od snów

Śniły ci się zęby albo zdrada? Zobacz, jak tłumaczą to eksperci od snów

Zmarł Marek Haber, były piłkarz Resovii i innych podkarpackich klubów

Zmarł Marek Haber, były piłkarz Resovii i innych podkarpackich klubów

Polecamy

IV Rajd Nocny Szlakami Powstania Styczniowego w Sosnowcu

IV Rajd Nocny Szlakami Powstania Styczniowego w Sosnowcu

Dzięki kapsule czasu, mieszkańcy Wschowy mają okazję poznać swoje miasto

Dzięki kapsule czasu, mieszkańcy Wschowy mają okazję poznać swoje miasto

Odszedł od nas Jan Kowalczys ps. „Śmiały”. Weteran AK od lat mieszkał w Gdańsku

Odszedł od nas Jan Kowalczys ps. „Śmiały”. Weteran AK od lat mieszkał w Gdańsku