Anna Daniluk
redaktorka online serwisu stronakuchni.plPolska
3 materiały
Jestem absolwentką dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Katolickim Uniwersytecie Lubelskim. Zajmuję się tematyką kulinarną. Lubię odkrywać historie związane z gotowaniem oraz wątki związane z jedzeniem w popkulturze. Szczególnie zwracam uwagę na jedzenie i jego znaczenie w tekstach polskich piosenek.

Zupa plujka, gołębie i żołędzie. Co jedli powstańcy warszawscy?
Powstanie Warszawskie rozpoczęło się 1 sierpnia i trwało przez 63 dni. Młodzi warszawiacy chcieli odzyskać wolność. Niestety przez większość dni powstańcy nie...

Kartki, zakazane zajączki i kulinarna cenzura. Wielkanoc w czasach PRL-u
Okres Polskiej Republiki Ludowej w widoczny sposób odcisnął piętno na naszej kulturze kulinarnej. Święta Wielkanocne również nie obyły się bez nacisków władzy....

Wróżenie z szampana, toast tokajem i zimny bufet. Tak świętowano w sylwestra
Justyna Laskowska-Otwinowska, etnografka z Państwowego Muzeum Etnograficznego w Warszawie opowiedziała nam o tradycjach związanych z pożegnaniem starego roku....