Anna Daniluk
redaktorka online serwisu stronakuchni.plPortal i.pl
5 materiałów
Jestem absolwentką dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Katolickim Uniwersytecie Lubelskim. W swojej pracy zajmuję się tematyką kulinarną. Interesuje mnie tematyka dotycząca żywności, jedzenia i gotowania w ujęciu szerokim. Moje artykuły dotyczą najświeższych wydarzeń związanych z jedzeniem i gotowaniem, ale też sięgam po stare receptury Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Opisuje wydarzenia w ujęciu life style'owym, a także ciekawostki lokalne, które mogą zainteresować czytelników w całej Polsce.
Tematy, do których często wracam w swojej pracy to:
- przepisy ze starych i nowych książek kucharskich,
- rozmowy z inspirującymi ludźmi związanymi z gastronomią i kulinariami (ozi kimchi, Magdalena Tomaszewska - Bolałek o kulinarnych Oscarach, Bianca Mozzarella)
- jedzenie w popkulturze (szczególnie w filmach i serialach np.:
„Emily w Paryżu”,„Stranger Things”, śladami seriali), - wątki spożywcze i kulinarne w PRL-u (zagrycha w PRL-u, produkty, które nie przetrwały PRL-u).
Od kiedy pracuję w serwisie Strona Kuchni?
W stronakuchni.pl pracuję od 2021 roku. Wcześniej także byłam związana z dziennikarstwem kulinarnym. Pracowałam dla magazynów i serwisów kulinarnych. Pisałam o jedzeniu i kulinariach w ujęciu lifestyle’owym i poradnikowym.
O mnie
Tematyka kulinarna jest mi na tyle bliska, że moje obie prace dyplomowe poświęciłam pragmatyce językowej na przykładzie metafory kulinarnej. Pracę magisterską doprecyzowałam pisząc o jedzeniu i kulinariach wykorzystywanych w tekstach polskich piosenek po 1989 roku.
W wolnej chwili lubię oglądać filmy i seriale. Często sięgam po produkcje dokumentalne. Nie zawsze muszą dotyczyć jedzenia. Szczególnie zwracam uwagę na jedzenie i jego znaczenie w tekstach polskich piosenek. Lubię czytać książki. Szczególnie sięgam po powieści z XIX wieku, reportaże i powieści obyczajowe.
Jeśli masz temat, napisz do mnie: anna.daniluk@polskapress.pl
Marszałek Piłsudski był łasuchem. Tych przysmaków nie mogło u niego zabraknąć
O marszałku Józefie Piłsudskim pamiętamy w szczególny sposób 11 listopada. Zazwyczaj wspominamy jego wkład związany z przywróceniem Polsce niepodległości....
Co jedli powstańcy warszawscy? Kucharki musiały improwizować
Powstanie Warszawskie rozpoczęło się 1 sierpnia i trwało przez 63 dni, do 3 października. Młodzi warszawiacy chcieli odzyskać wolność. Niestety przez większość...
Wróżenie z szampana, toast tokajem i bułki szczodraki. Tak świętowano w sylwestra
Justyna Laskowska-Otwinowska, etnografka z Państwowego Muzeum Etnograficznego w Warszawie, opowiedziała nam o tradycjach towarzyszących pożegnaniu starego roku....
Coca-cola, polo cocta i pepsi. Historia napojów w PRL-u
W czasach PRL-u coca-cola postrzegana była jako symbol kultury amerykańskiej. Z czasem napój nabrał negatywnego znaczenia. Określano go jako produkt zgniłego...
Kartki, zakazane zajączki i kulinarna cenzura. Wielkanoc w czasach PRL-u
Okres Polskiej Republiki Ludowej w widoczny sposób odcisnął piętno na naszej kulturze kulinarnej. Święta Wielkanocne również nie obyły się bez nacisków władzy....