
Kulinarne hity PRL - kiedyś gościły codziennie na naszych stołach. Sprawdź przepisy!
Przewijaj dalej w prawo. Czeka tam na Ciebie więcej przepisów i smaków z dzieciństwa!
Kotlety z mortadeli
Do tego przepisu potrzebujemy jedynie mortadeli, jajka bądź dwóch i bułki tartej. Mortadelę kroimy na grubsze części, maczamy w jajku i bułce tartej i smażymy.
Kulinarne hity PRL - kiedyś gościły codziennie na naszych stołach. Sprawdź przepisy!
Makaron z serem na słodko
Składniki:
250 g makaronu np. świderki, kolanka lub rurki
250 g półtłustego twarogu tzw. klinek
3 łyżki masła
3 łyżki cukru
mielony cynamon
Sposób przygotowania
1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy.
2. Gorący makaron przekładamy do garnka, w którym się gotował. Dodajemy roztopione masło i mieszamy do rozpuszczenia.
3. Ser rozgniatamy widelcem. Następnie mieszamy z cukrem.
4. Makaron wykładamy na talerz. Na wierzch kładziemy pokruszony ser z cukrem. Całość oprószamy cynamonem i od razu podajemy.
Kulinarne hity PRL - kiedyś gościły codziennie na naszych stołach. Sprawdź przepisy!
Gulasz z serduszek
Składniki:
500 gramów serduszek drobiowych,
2 cebule,
2 ząbki czosnku,
3 średnie ogórki kiszone,
100 ml śmietanki kremówki 30 proc.,
1 łyżka mąki pszennej,
łyżka posiekanej natki pietruszki,
olej,
liście laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz.
Opcjonalnie kilka kropel ciemnego sosu sojowego – jedynie dla koloru.
Sposób przygotowania:
Na patelni rozgrzej trochę oleju, wrzuć cebulę pokrojoną w pióra i zrumień, pod koniec dodaj także drobno posiekany czosnek i ogórki pokrojone w paseczki, smaż jeszcze chwilę.
Dodaj serduszka, wlej niecałe dwie szklanki wody, dopraw liśćmi laurowymi, zielem angielskim, solą i pieprzem, gotuj pod przykryciem przez około 40 minut – aż serduszka zmiękną.
W śmietance dokładnie rozprowadź mąkę, aby nie było grudek, następnie dodaj do gotującego się gulaszu, cały czas mieszając, zagotuj, potrawa zgęstnieje.
Na koniec do gulaszu dodaj natkę pietruszki i kilka kropel sosu sojowego, który nada mu ładny kolor.