5 z 27
Przewijaj dalej w prawo. Czeka tam na Ciebie więcej...
fot. pinterest/NAC

Kulinarne hity PRL - kiedyś gościły codziennie na naszych stołach. Sprawdź przepisy!

Przewijaj dalej w prawo. Czeka tam na Ciebie więcej przepisów i smaków z dzieciństwa!

6 z 26



Kotlety z mortadeli

Do tego przepisu potrzebujemy jedynie mortadeli, jajka bądź dwóch i bułki tartej. Mortadelę kroimy na grubsze części, maczamy w jajku i bułce tartej i smażymy.

Kulinarne hity PRL - kiedyś gościły codziennie na naszych stołach. Sprawdź przepisy!

7 z 26



Makaron z serem na słodko

Składniki:

250 g makaronu np. świderki, kolanka lub rurki
250 g półtłustego twarogu tzw. klinek
3 łyżki masła
3 łyżki cukru
mielony cynamon

Sposób przygotowania

1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy.

2. Gorący makaron przekładamy do garnka, w którym się gotował. Dodajemy roztopione masło i mieszamy do rozpuszczenia.

3. Ser rozgniatamy widelcem. Następnie mieszamy z cukrem.

4. Makaron wykładamy na talerz. Na wierzch kładziemy pokruszony ser z cukrem. Całość oprószamy cynamonem i od razu podajemy.

Kulinarne hity PRL - kiedyś gościły codziennie na naszych stołach. Sprawdź przepisy!

8 z 26



Gulasz z serduszek

Składniki:

500 gramów serduszek drobiowych,
2 cebule,
2 ząbki czosnku,
3 średnie ogórki kiszone,
100 ml śmietanki kremówki 30 proc.,
1 łyżka mąki pszennej,
łyżka posiekanej natki pietruszki,
olej,
liście laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz.
Opcjonalnie kilka kropel ciemnego sosu sojowego – jedynie dla koloru.

Sposób przygotowania:

Na patelni rozgrzej trochę oleju, wrzuć cebulę pokrojoną w pióra i zrumień, pod koniec dodaj także drobno posiekany czosnek i ogórki pokrojone w paseczki, smaż jeszcze chwilę.
Dodaj serduszka, wlej niecałe dwie szklanki wody, dopraw liśćmi laurowymi, zielem angielskim, solą i pieprzem, gotuj pod przykryciem przez około 40 minut – aż serduszka zmiękną.
W śmietance dokładnie rozprowadź mąkę, aby nie było grudek, następnie dodaj do gotującego się gulaszu, cały czas mieszając, zagotuj, potrawa zgęstnieje.
Na koniec do gulaszu dodaj natkę pietruszki i kilka kropel sosu sojowego, który nada mu ładny kolor.

Kulinarne hity PRL - kiedyś gościły codziennie na naszych stołach. Sprawdź przepisy!

Pozostało jeszcze 18 zdjęć.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

W Kartuzach mówili o zbrodni pomorskiej 1939 roku

W Kartuzach mówili o zbrodni pomorskiej 1939 roku

Walczyli o niepodległość Polski. Kim byli uczestnicy bitwy pod Małogoszczem? [FOTO]

Walczyli o niepodległość Polski. Kim byli uczestnicy bitwy pod Małogoszczem? [FOTO]

Zaklęci rycerze na szczycie Kruczej Skały. Jakie tajemnice skrywa zamek w Rabsztynie?

Zaklęci rycerze na szczycie Kruczej Skały. Jakie tajemnice skrywa zamek w Rabsztynie?

Zobacz również

Nowa polska wystawa w Muzeum Auschwitz-Birkenau. Na razie będzie tymczasowa

Nowa polska wystawa w Muzeum Auschwitz-Birkenau. Na razie będzie tymczasowa

Zaklęci rycerze na szczycie Kruczej Skały. Jakie tajemnice skrywa zamek w Rabsztynie?

Zaklęci rycerze na szczycie Kruczej Skały. Jakie tajemnice skrywa zamek w Rabsztynie?