9 z 26



Kotlety jajeczne

Składniki:

10 jaj,
3 łyżki bułki tartej plus bułka do panierowania,
2 cebule,
sól,
pieprz,
olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

8 jajek ugotuj na twardo, obierz, posiekaj lub przeciśnij przez siteczko, przełóż do miski.
Cebulę drobno posiekaj i przesmaż krótko na odrobinie oleju, dodaj do jajek.
Do miski wbij także 2 pozostałe jajka, dodaj bułkę tartą, dopraw solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj.
Z masy formuj płaskie kotleciki, każdy panieruj w bułce tartej, smaż na oleju przez kilka minut z każdej strony.

Kulinarne hity PRL - kiedyś gościły codziennie na naszych stołach. Sprawdź przepisy!

10 z 27
Przewijaj dalej w prawo. Czeka tam na Ciebie więcej...
fot. pinterest/NAC

Kulinarne hity PRL - kiedyś gościły codziennie na naszych stołach. Sprawdź przepisy!

Przewijaj dalej w prawo. Czeka tam na Ciebie więcej przepisów i smaków z dzieciństwa!

11 z 26



Wodzionka

Składniki:

3 kromki czerstwego chleba
4 ząbki czosnku
sól
pieprz
1 litr wrzątku
domowa vegeta albo kostka np. warzywna lub jarzynka domowa albo maggi
natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Kromki chleba pokroić na małe kawałki. Czosnek pokroić bardzo drobno. Do garnka dać chleb, czosnek, sól, pieprz, vegete albo maggi, zalać wrzątkiem, wymieszać, przykryć i odstawić na chwile. Wlać do misek, posypać natką pietruszki.
W wersji tłustej do zupy dodać trochę smalcu ze skwarkami

Kulinarne hity PRL - kiedyś gościły codziennie na naszych stołach. Sprawdź przepisy!

12 z 26



Galareta wieprzowa

Składniki:

2 nóżki wieprzowe (najlepiej przednie, są bardziej kleiste),
2 średnie golonki wieprzowe (tylne, mają więcej mięsa)
czosnek (około 5 ząbków),
ziele angielskie (około 5 sztuk),
3-4 liście laurowe,
2 marchewki,
sól,
pieprz świeżo mielony (u mnie dodatkowo z kolendrą)

dodatkowo:
2 jajka ugotowane na twardo
pół puszki groszku zielonego z puszki

Sposób przygotowania:

Na początek nóżki i golonki wieprzowe trzeba dokładnie umyć i oczyścić w zimnej wodzie, najlepiej wymoczyć je przez około godzinę (ewentualnie gdy jest taka potrzeba, to dodatkowo opalamy nad gazem ). Następni przekładamy do garnka i zalewamy wodą tak by je skryła. Potem trzeba dodać liście, ziele, pieprz, czosnek przeciśnięty przez praskę, obrane (nie krojone) marchewki i doprawić solą. Następnie należy zagotować, gotować na małym ogniu (tak by tylko mrugało) gdy marchewki będą miękkie, wyciągnąć je z wywaru i wystudzić. Resztę gotować około 4-5 godzin aż mięso zacznie odchodzić od kości i się rozpadać.

Po tym czasie gotowania wyciągnąć nóżki i golonkę na talerz i pokroić (wraz ze skórą) na małe kawałki. Powstały wywar powinno się doprawić solą i pieprzem. Marchewki pokroić w plastry lub kostkę. W salaterkach lub miskach na dno układać marchewki, plasterki jajek i ewentualnie po jednej łyżce groszku (u mnie akurat na zdjęciu bez groszku i jajka), warzywa zalać wywarem i odstawić do wystygnięcia, aby powstała galareta z wieprzowiny. Następnie galaretka wieprzowa powinna być schowana do lodówki aż stężeje.

Kulinarne hity PRL - kiedyś gościły codziennie na naszych stołach. Sprawdź przepisy!

Pozostało jeszcze 14 zdjęć.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Harcerze mają dziś swoje małe święto... Zobaczcie archiwalne zdjęcia harcerzy

Harcerze mają dziś swoje małe święto... Zobaczcie archiwalne zdjęcia harcerzy

Odnowiono polski karabin, który kilka lat temu odnaleziono w gnieździe hitlerowców

Odnowiono polski karabin, który kilka lat temu odnaleziono w gnieździe hitlerowców

Biblia Gutenberga to jedna z najdroższych książek świata. Rzadko jest pokazywana

Biblia Gutenberga to jedna z najdroższych książek świata. Rzadko jest pokazywana

Zobacz również

Harcerze mają dziś swoje małe święto... Zobaczcie archiwalne zdjęcia harcerzy

Harcerze mają dziś swoje małe święto... Zobaczcie archiwalne zdjęcia harcerzy

Nowy pilotażowy program IPN - "Mobilne skrzynie z immersyjną edukacją historyczną"

Nowy pilotażowy program IPN - "Mobilne skrzynie z immersyjną edukacją historyczną"