Kotlety jajeczne
Składniki:
10 jaj,
3 łyżki bułki tartej plus bułka do panierowania,
2 cebule,
sól,
pieprz,
olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
8 jajek ugotuj na twardo, obierz, posiekaj lub przeciśnij przez siteczko, przełóż do miski.
Cebulę drobno posiekaj i przesmaż krótko na odrobinie oleju, dodaj do jajek.
Do miski wbij także 2 pozostałe jajka, dodaj bułkę tartą, dopraw solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj.
Z masy formuj płaskie kotleciki, każdy panieruj w bułce tartej, smaż na oleju przez kilka minut z każdej strony.
Kulinarne hity PRL - kiedyś gościły codziennie na naszych stołach. Sprawdź przepisy!

Kulinarne hity PRL - kiedyś gościły codziennie na naszych stołach. Sprawdź przepisy!
Przewijaj dalej w prawo. Czeka tam na Ciebie więcej przepisów i smaków z dzieciństwa!
Wodzionka
Składniki:
3 kromki czerstwego chleba
4 ząbki czosnku
sól
pieprz
1 litr wrzątku
domowa vegeta albo kostka np. warzywna lub jarzynka domowa albo maggi
natka pietruszki
Sposób przygotowania:
Kromki chleba pokroić na małe kawałki. Czosnek pokroić bardzo drobno. Do garnka dać chleb, czosnek, sól, pieprz, vegete albo maggi, zalać wrzątkiem, wymieszać, przykryć i odstawić na chwile. Wlać do misek, posypać natką pietruszki.
W wersji tłustej do zupy dodać trochę smalcu ze skwarkami
Kulinarne hity PRL - kiedyś gościły codziennie na naszych stołach. Sprawdź przepisy!
Galareta wieprzowa
Składniki:
2 nóżki wieprzowe (najlepiej przednie, są bardziej kleiste),
2 średnie golonki wieprzowe (tylne, mają więcej mięsa)
czosnek (około 5 ząbków),
ziele angielskie (około 5 sztuk),
3-4 liście laurowe,
2 marchewki,
sól,
pieprz świeżo mielony (u mnie dodatkowo z kolendrą)
dodatkowo:
2 jajka ugotowane na twardo
pół puszki groszku zielonego z puszki
Sposób przygotowania:
Na początek nóżki i golonki wieprzowe trzeba dokładnie umyć i oczyścić w zimnej wodzie, najlepiej wymoczyć je przez około godzinę (ewentualnie gdy jest taka potrzeba, to dodatkowo opalamy nad gazem ). Następni przekładamy do garnka i zalewamy wodą tak by je skryła. Potem trzeba dodać liście, ziele, pieprz, czosnek przeciśnięty przez praskę, obrane (nie krojone) marchewki i doprawić solą. Następnie należy zagotować, gotować na małym ogniu (tak by tylko mrugało) gdy marchewki będą miękkie, wyciągnąć je z wywaru i wystudzić. Resztę gotować około 4-5 godzin aż mięso zacznie odchodzić od kości i się rozpadać.
Po tym czasie gotowania wyciągnąć nóżki i golonkę na talerz i pokroić (wraz ze skórą) na małe kawałki. Powstały wywar powinno się doprawić solą i pieprzem. Marchewki pokroić w plastry lub kostkę. W salaterkach lub miskach na dno układać marchewki, plasterki jajek i ewentualnie po jednej łyżce groszku (u mnie akurat na zdjęciu bez groszku i jajka), warzywa zalać wywarem i odstawić do wystygnięcia, aby powstała galareta z wieprzowiny. Następnie galaretka wieprzowa powinna być schowana do lodówki aż stężeje.