Obrzydlistwa na talerzu rodem z PRL? Dziś już nikt tego nie je! A kiedyś tak nam smakowało...

Redakcja Kraków
Za czym kolejka ta stoi? W PRL staliśmy po wszystko. I może dlatego zdarzało nam się jeść takie potrawy, do których nie wracamy z sentymentem...
Za czym kolejka ta stoi? W PRL staliśmy po wszystko. I może dlatego zdarzało nam się jeść takie potrawy, do których nie wracamy z sentymentem... Fot. NAC
Szpinak jak krowi placek, mleko z kożuchem, kotlety z mortadeli, zupa owocowa, ozorki w sosie chrzanowym… Obrzydlistwo! W czasach PRL jedliśmy różne dania, na których wspomnienie aż przechodzą ciarki! Dziś już nikt jego nie je! Poznajcie nas subiektywny ranking dań z PRL, które niekoniecznie były smaczne! Z sentymentem wspominacie paróweczki w sosie chrzanowym? A wiecie, że 100 kg parówek produkowano przede wszystkim z miazgi kostnej, skórek, tłuszczu i białka w proszku? Brzmi smacznie? Chyba nie!

Zupa mleczna z pływającym po wierzchu kożuchem. Kotlety z obrzydliwej mortadeli. Wyrób czekoladopodobny, jajka w sosie koperkowym. I najgorsze – zupa owocowa. Oto przysmaki PRL, których nie wspominamy z sentymentem.

Masz chwilę? Rozwiąż quiz! Przypomnij sobie potrawy z PRL: KULTOWE POTRAWY Z PRL

Z drugiej strony pamiętamy długie kolejki w sklepach po kawałek mięsa czy wędliny i nasze mamy i babcie, które robiły co mogły, by nas nakarmić. Jedliśmy więc bez marudzenia! Makaron z cebulą, kasza gryczana ze skwarkami czy w końcu – na deser – chleb z cukrem. Niby żołądek pełny, ale…

Zapraszamy w podróż do smaków PRL. Kliknij w galerię i zobacz m.in. z czego produkowano parówki, co wchodziło w skład mortadeli i kto nam zabrał okrągły chleb!

Rzecz będzie o:

  • chlebie z cukrem
  • zupie mlecznej
  • kotletach z mortadeli
  • parówkach w sosie chrzanowym lub pomidorowym
  • produkcie czekoladopodobnym
  • zupie owocowej
  • babce ziemniaczanej
  • ozorkach w sosie chrzanowym
  • paście jajecznej
  • ciepłych lodach

Kliknij w przycisk "zobacz galerię" i przesuwaj zdjęcia w prawo - naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE. 

Zobacz też:

Sałatka milionera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Obrzydlistwa na talerzu rodem z PRL? Dziś już nikt tego nie je! A kiedyś tak nam smakowało... - Gazeta Krakowska

Komentarze 61

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

B
Briana Sonia
★I get paid more than $300 to $400 per hour for working online. I heard about this job 3 months ago and after joining this I have earned easily $20k from this without having online working skills . Simply give it a shot on the accompanying site…( m4r)

Here is I started.…………>> Ww­w.S­m­a­r­t­C­a­r­e­e­r­1.c­o­m
G
Gnido
Stek z j e b a n y c h bzdur.🤕🔨
K
Kapral
Tylko,że od tego jedzenia w czasach PRL tylu ludzi nie chorowało na raka jelita ,nie dodawano tyle chemii co dziś .
A
An
Wtedy było lepsze jedzenie i smaczniejsze bo było bez konserwantów.
k
ka
te cuda które autor wymienił są dziś dodawane do żywności kiedyś były traktowane jako odpad i trafiały do spalarni kiedyś nie do pomyślenia żeby tak truć ludzi jak obecnie
S
Szkoda gadać
Niue dziwię się, że autor tych wypocin nie miał odwagi się podpisać. Kiedyś za takie bzdury straciłby pracę.
S
Stańczyk
Gamoniu zapomniałeś o flakach , śledziu ze śmietaną , kaszy mannie z konfiturami ( prawdziwymi) , zupie szczawiowej z jajkiem ( szczaw rósł na łące) , kisielu z mąki ziemniaczanej ( bez barwników a z prawdziwymi wiśniami ), potrawce z królika hodowanego w przydomowym ogrodzie , dorszu po grecku reklamowanego hasłem " jedzcie dorsze gó.no gorsze". Tęsknię za tamtym jedzeniem .
z
zzz
Kiełbasa zwyczajna z domowego uboju była wtedy i jest teraz przesmaczna.
R
Ruska Onuca
Pomysl dziennikarzyno przez chwile CO jest lepsze, to co bylo kiedys bez chemii czy tez te SMIECI dzisiejsze bez smaku i z tablica Mendelejewa na metce.
R
R
Zgadzam sie z komentujacymi. Artykul pisany albo przez glupka, albo trolla, bo przeciez prl taki zly i nie mozna chwalic. Owszem nienawidzilam zupy owocowej i mlecznej, ale nienawidze ich i teraz, tak jak ozorkow, za to tesknie za socjalistycznym smakiem wedlin, wlasnie tych parowek, sera itp., ktore kiepsko dostepne, ale naprawde mialy inny i to lepszy smak. Chleb tak samo, nawet ten niby popsuty przez gierka, bo pieklo go sie w prawdziwych piekarniach, recznie, nawet widac bylo te piekarnie i piekarzy na tylach stoiska piekarniczego, gdzie ten chleb sie kupowalo, jeszcze cieply byl. A teraz sztuczne pulpy, dmuchane swinstwami, podgrzewane w piekarniczku w biedrze...
R
R
11 lipca, 11:47, Buj:

Do dzis raz w miesiacu zona robi mi na obiat smarzona Mortadele i szturane kartofle z jajkiem sadzonym !!do tego kompocik i kiszony okorek !!! Pycha !

niech ci tam slownik dorzuci, moze jeszcze jest szansa

E
Edward
10 lipca, 15:27, Zgred:

Co ty pierd.olisz przyglupawy redaktorku?Za socjalizmu bo w Polsce nigdy nie bylo komunizmu to dopiero bylo super zarcie i zdrowe .Widzisz zyje po tamtych latach pajacu

11 lipca, 18:01, zeflik:

Racja!!!!

Po tysiąc kroć racja. Ten piszący d....l zapewne nie słyszał o tym że za komuny jedzenie było zdrowsze,normy dopuszczające wszelkiego rodzaju chemię ,dzisiaj powszechną w jedzeniu, były o wiele razy ostrzejsze od obecnych. Większość obecnie stosowanych było wręcz zakazanych. Mięso było przywożone prosto z rzeźni po uboju, jeśli zostawało w sklepie to kolejnego dnia było to po nim widać a wędliny smaczne. De...le za pieniądze napiszą wszystko.

a
asdf
Co za bzdury! Pyszne!!!
z
zeflik
10 lipca, 15:27, Zgred:

Co ty pierd.olisz przyglupawy redaktorku?Za socjalizmu bo w Polsce nigdy nie bylo komunizmu to dopiero bylo super zarcie i zdrowe .Widzisz zyje po tamtych latach pajacu

Racja!!!!

z
zeflik
Redaktor lepiej niech pisze o "zawartości cukru w cukrze" , bo o tamtych potrawach nie ma pojęcia.
Wróć na naszahistoria.pl Nasza Historia
Dodaj ogłoszenie