13 z 26



Pampuchy, czyli kluski na parze

Składniki:

15 g drożdży
1 łyżka cukru
30 g roztopionego masła
125 ml mleka
2 szt jajek
350 g mąki pszennej typ 450

Sposób przygotowania:

Drożdże rozczyniam w ciepłym mleku. Dodaję pół łyżeczki cukru i lekko mieszam. Odstawiam rozczyn na ok. 10 minut.
Jajka i cukier miksuję do momentu, aż powstanie lekka bladożółta masa.Do ubitych jajek wsypuję mąkę, wlewam też rozczyn z drożdży i wszystko mieszam delikatnie za pomocą łopatki. Jak już masa jest w miarę jednolita zaczynam mieszać ją rękoma. Nie ugniatam nic mocno, po prostu mieszam ciasto ręką. Pod koniec wyrabiania dodaję rozpuszczone i ostudzone masło.Ciasto odstawiam do wyrośnięcia na ok. 40 minut. Zostawiam je pod przykryciem i w ciepłym miejscu. (Swoją drogą babcia pokazała mi fajny sposób: trzeba nagrzać w garnku trochę wody i przykryć go pokrywką "do góry nogami". Na tak ułożonej pokrywce możemy ustawić miskę z naszym ciastem, które będzie ładnie rosło :) )
Wyrośnięte ciasto lekko zbijam ręką, podsypuję odrobiną mąką - dzięki temu odchodzi od dłoni.Wyrabiam, żeby było elastyczne i miękkie (ok. 15 minut). Dzielę ciasto na mniejsze kulki, każda ma ok. 60 gramów. Formuję zgrabne "pączki" i układam je na przyprószonej mąką desce, pod przykryciem na ok. 20 minut aby ładnie podrosły.
W dużym garnku z szerokim dnem podgrzewam wodę do momentu, aż zacznie kipieć. Ustawiam na garnku sito do gotowania na parze. Jednorazowo wykładam na nie 3 pampuchy, przykrywam pokrywką i paruję przez ok 12 minut.

Kulinarne hity PRL - kiedyś gościły codziennie na naszych stołach. Sprawdź przepisy!

14 z 26



Flaczki drobiowe

Składniki:

kurczak
1-2 listki laurowe
10 ziaren pieprzu
3-4 ziarna ziela angielskiego
cebula
2 gałązki tymianku
2 małe marchewki
1- 2 pietruszki
seler
1 łyżka mąki
2 łyżki oleju lub masła
szczypta czerwonej papryki słodkiej
szczypta ostrej papryki
łyżka majeranku
gałka muszkatołowa
1 łyżeczka imbiru suszonego
sól
pieprz świeżo zmielonego

Sposób przygotowania:

Kurczaka podzielić na cztery części, włożyć do garnka, dodać przyprawy (pieprz ziarnisty, listek laurowy, ziele angielskie, tymianek), cebulę i łyżeczkę soli. Zalać wodą, tak aby przykryła kurczaka (około 2 litry wody). Gotować aż kurczak będzie miękki. Marchewkę, selera i pietruszkę pokroić w julienne (cienkie zapałki). Kurczaka wyjąć z wywaru, wywar przecedzić. Kurczaka pokroić w wąskie paski – kroimy wzdłuż włókien. Ja nie kroję tylko rozrywam. Wywar doprowadzić do wrzenia, wrzucić do niego połowę warzyw. Resztę warzyw wrzucić na rozgrzany tłuszcz, dodać mąkę i przesmażyć. Wlać niecałą szklankę wody i chwilę dusić. Przełożyć duszone warzywa do wywaru, dodać kurczaka i zagotować. Wsypać obie papryki, majeranek, imbir, świeżo startą gałkę muszkatołową. Zagotować, doprawić do smaku solą, pieprzem i pozostałymi przyprawami.

Kulinarne hity PRL - kiedyś gościły codziennie na naszych stołach. Sprawdź przepisy!

15 z 27
Przewijaj dalej w prawo. Czeka tam na Ciebie więcej...
fot. pinterest/NAC

Kulinarne hity PRL - kiedyś gościły codziennie na naszych stołach. Sprawdź przepisy!

Przewijaj dalej w prawo. Czeka tam na Ciebie więcej przepisów i smaków z dzieciństwa!

16 z 26



Blok czekoladowy

Składniki:
3/4 szklanki cukru (ok. 160 g; mniej lub więcej, w zależności od upodobań)
250 g masła (1 i 1/4 kostki)
1/2 szklanki mleka (125 ml)
3 lekko czubate łyżki kakao
400 g pełnego mleka w proszku (u mnie niebieskie, Krasnystaw)*
180 g herbatników typu Petit Beure
garść rodzynek (ok. 30 g)**
2 garście orzechów włoskich (ok. 60 g)**

Przepis na blok czekoladowy:

Masło roztopić w garnuszku. Dodać cukier, płynne mleko oraz kakao, wymieszać. Całość podgrzewać na bardzo małej mocy palnika, do czasu aż składniki się połączą, a cukier całkowicie rozpuści (nie należy doprowadzić masy do zagotowania).
Ściągnąć garnek z palnika i odstawić na 2-3 minuty do lekkiego przestudzenia (masa powinna zostać jeszcze lekko ciepła). Dodawać stopniowo mleko w proszku, miksując cały czas na średnich obrotach miksera. Mieszać do czasu otrzymania jednolitej masy.
Herbatniki połamać na mniejsze kawałki.
Orzechy włoskie posiekać na mniejsze kawałki.
Kolejno do mlecznej masy dodać pokruszone ciastka, orzechy i rodzynki. Całość dokładnie wymieszać łyżką.
Następnie blaszkę o wymiarach 10×30 cm wyłożyć folią spożywczą, a następnie do blaszki wylać masę na blok czekoladowy i dokładnie wyrównać łyżką. Wstawić do lodówki do stężenia na parę godzin.
Gotowy blok kroić na nieduże kawałki (w kosteczkę lub w paseczki). Smacznego!

Kulinarne hity PRL - kiedyś gościły codziennie na naszych stołach. Sprawdź przepisy!

Pozostało jeszcze 10 zdjęć.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Dąbrowa Górnicza na starych pocztówkach. Zobacz miasto na zdjęciach z różnych okresów

Dąbrowa Górnicza na starych pocztówkach. Zobacz miasto na zdjęciach z różnych okresów

Krynica modna teraz i przed laty. Marszałek Piłsudski i jego rodzina ją pokochali

Krynica modna teraz i przed laty. Marszałek Piłsudski i jego rodzina ją pokochali

Synagoga Wielka w Katowicach - zabytek, którego już nie ma. Zobaczcie jej fotografie

Synagoga Wielka w Katowicach - zabytek, którego już nie ma. Zobaczcie jej fotografie

Zobacz również

Tu grasowały Bazyliszki, Wiedźmy i Utopce... Historia zamku ze znanego serialu!

Tu grasowały Bazyliszki, Wiedźmy i Utopce... Historia zamku ze znanego serialu!

Powojenne, archiwalne zdjęcia legendarnego fotografa z naszego regionu

Powojenne, archiwalne zdjęcia legendarnego fotografa z naszego regionu