17 z 26



Bryzol z cebulką

SKŁADNIKI

500 G MIĘSA WOŁOWEGO ANTRYKOTU LUB WIEPRZOWEJ KARKÓWKI
1 JAJKO
2 CEBULE
300 G PIECZAREK
MĄKA DO OBTOCZENIA
OLEJ DO SMAŻENIA
SÓL I PIEPRZ

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Mięso posiekać nożem lub zemleć w maszynce na sitku o grubych oczkach. Do siekanego mięsa dodać jajko, sól i pieprz. Wszystko razem wyrobić na zwartą, kleistą masę. Z masy mięsnej uformować okrągłe płaskie kotlety, każdy obtoczyć w mące. Rozgrzać olej, smażyć bryzole na średnim ogniu, do zrumienia z obu stron. Zdjąć z patelni, trzymać w cieple. Cebulę pokroić w piórka. Dodać na patelnię. Smażyć do zeszklenia. Pod koniec cebulę posolić. Zdjąć z patelni. Pieczarki pokroić w plasterki, usmażyć na rumiano. Bryzole podawać z duszoną cebulką i pieczarkami oraz ziemniakami puree.

Kulinarne hity PRL - kiedyś gościły codziennie na naszych stołach. Sprawdź przepisy!

18 z 26



Śledź w śmietanie z ziemniakami

Składniki:

4 solone płaty śledziowe alla matias,
2 średnie cebule,
300 gramów kwaśnej śmietany,
łyżka majonezu,
około 2-3 łyżek octu,
pieprz,
do podania ugotowane ziemniaki.

Sposób przygotowania:

Śledzie wymocz, najlepiej zostawić je w świeżej wodzie na noc. Cebulę pokrój w pióra, przełóż do miski, zalej wrzątkiem i zostaw na minutę, po czym odcedź, skrop octem, wymieszaj i poczekaj aż całkowicie ostygnie. Dzięki takiemu zabiegowi cebula zmięknie i nabierze przyjemnej kwasowości. Następnie do miski przełóż śmietanę oraz majonez, dodaj całe płaty śledziowe, dopraw pieprzem, wymieszaj i odstaw do lodówki na kilka godzin, żeby smaki się przegryzły. Śledzie podawaj z gorącymi ziemniakami ugotowanymi w wodzie.

Kulinarne hity PRL - kiedyś gościły codziennie na naszych stołach. Sprawdź przepisy!

19 z 26



Fasolka po bretońsku

Składniki:

500 g fasoli
400 g kiełbasy wiejskiej (najlepiej dobrze podsuszonej)
150 g boczku wędzonego
400 g pomidorów (mogą być także z puszki)
2 duże cebule
przecier pomidorowy

przyprawy:
2 liście laurowe
3 ziarenka ziela angielskiego
kilka ziaren pieprzu
Fasolka po Bretońsku - Najlepszy Tradycyjny Przepis Słodka Stronacząber,
majeranek,
słodka papryka,
ostra papryka,
sól, pieprz mielony

Sposób przygotowania:

Fasolę przepłukujemy i zalewamy zimna wodą - odstawiamy na 12 godzin. Następnie odlewamy wodę, fasolę przekładamy do dużego garnka i zalewamy świeżą wodą (tak, aby zakryła fasolę). Dodajemy po pół łyżeczki cząbru oraz majeranku, 3 ziela angielskie, 2 liście laurowe i kilka ziaren całego pieprzu. Zagotowujemy.
Boczek kroimy w kosteczkę i wytapiamy na suchej patelni. Zrumieniony boczek dodajemy do fasoli starając się, aby tłuszcz pozostał na patelni. Na wytopionym tłuszczu przesmażamy cebulę pokrojona w piórka. Gdy się zezłoci dodajemy kiełbasę pokrojona w plasterki, zrumieniamy, a następnie dodajemy do gotującej się fasolki. Całość gotujemy do miękkości fasolki (trwa to zwykle ok. 1,5-2 h). Ma ona być miękka, ale nadal jędrna.
Gdy fasola już będzie prawie miękka wrzucamy pokrojone pomidory i jeszcze chwilę gotujemy.
Na końcu dodajemy ok. 3-4 łyżki koncentratu (przecieru) pomidorowego oraz doprawiamy słodką papryką, ostrą papryką ( po ok. 3/4 łyżeczki) oraz solą i pieprzem. Możemy także dodać dodatkową ilość cząbru oraz majeranku.

Kulinarne hity PRL - kiedyś gościły codziennie na naszych stołach. Sprawdź przepisy!

20 z 27
Przewijaj dalej w prawo. Czeka tam na Ciebie więcej...
fot. pinterest/NAC

Kulinarne hity PRL - kiedyś gościły codziennie na naszych stołach. Sprawdź przepisy!

Przewijaj dalej w prawo. Czeka tam na Ciebie więcej przepisów i smaków z dzieciństwa!

Pozostało jeszcze 6 zdjęć.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Odkrywamy tajemnice Spodka - symbolu Katowic jak i całego Śląska

Odkrywamy tajemnice Spodka - symbolu Katowic jak i całego Śląska

Niezwykła historia zamku w Bobolicach. Kiedyś ruina, dziś znowu zachwyca! ZDJĘCIA

Niezwykła historia zamku w Bobolicach. Kiedyś ruina, dziś znowu zachwyca! ZDJĘCIA

35. rocznica śmierci ks. St. Suchowolca. Akta zniszczone, sprawców nie wykryto

35. rocznica śmierci ks. St. Suchowolca. Akta zniszczone, sprawców nie wykryto

Zobacz również

35. rocznica śmierci ks. St. Suchowolca. Akta zniszczone, sprawców nie wykryto

35. rocznica śmierci ks. St. Suchowolca. Akta zniszczone, sprawców nie wykryto

Potężna rekonstrukcja "Walki o Miechowice" w Bytomiu. To hołd dla poległych. WIDEO

Potężna rekonstrukcja "Walki o Miechowice" w Bytomiu. To hołd dla poległych. WIDEO