
Tradycyjne śledzie w oleju 
Składniki 
70-80 dag solonych matiasów 
5 średniej wielkości cebul 
Składniki na zalewę 
1 szklanka wody 
1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej 
4 goździki 
3 liście laurowe 
5 kulek ziela angielskiego 
mała garść rodzynek
 
Dodatkowo 
ok. 2 szklanki oleju
 
Wykonanie
Zagotować zalewę i zostawić do ostygnięcia. Lekko ciepłą zalewą zalać pokrojoną w piórka cebulę i odstawić na 3-4 godziny, aby cebula zmiękła, a smaki się połączyły. Po tym czasie cebulę wraz z przyprawami odcedzić i ułożyć w pojemniku na przemian ze śledziami. Część zalewy (ok. 1/3 szklanki) połączyć z dwoma szklankami oleju. Płynem zalać śledzie z cebulą. Potrawę najlepiej przygotować 1-2 dni przed podaniem. 
Przepis Katarzyny Skuty

Jajka z majonezem lub jajka faszerowane
Składniki
10 jaj ugotowanych na twardo 
3 łyżeczki wasabi 
łyżka buraczków 
3 łyżki utartego chrzanu 
koperek, szczypiorek do dekoracji 
Wykonanie
Jajka przekroić, wyjąć żółtka i rozgnieść widelcem. Roztarte żółtka podzielić na 3 części - do jednej dodać wasabi, do drugiej buraczki, do trzeciej chrzan. Wymieszać każdą oddzielnie i w ten sposób uzyskamy farsz do jajek o różnych kolorach. Jajka efektownie wyglądają ułożone na talerzu i posypane szczypiorkiem.
Przepis Koła Gospodyń Wiejskich z Woli Zabierzowskiej

Sałatka śledziowa z porem i marynowaną cebulką 
SKŁADNIKI: 
1/2 kg śledzi matiasów, 
1/2 puszki groszku konserwowego, 
1/2 puszki kukurydzy konserwowej, 
1 por, 
1/2 słoiczka cebulki marynowanej, 
3 jajka, 
3,5 łyżki majonezu, 
sok z połowy cytryny, 
sól, 
pieprz 
Wykonanie: 
1. Śledzie moczyć kilka godzin we wodzie. Następnie skropić z dwóch stron sokiem z cytryny. Śledzie pokroić na mniejsze kawałki. 
2. Pora pokroić w plasterki. Wrzucić do osolonego wrzątku i parzyć 10 minut pod przykryciem. Odcedzić. 
3. Groszek, kukurydzę i cebulki odsączyć z zalewy. Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić w kostkę. 
4. Wszystkie przygotowane składniki przełożyć do salaterki. Dodać majonez oraz odrobinę soli i pieprzu. Dokładnie wymieszać. 
5. Przygotowaną sałatkę wyłożyć na talerz. Podawać z pieczywem.
Przepis Katarzyny Jaworek

Pasta jajeczna
Składniki
5 jajek 
20 dag twarogu 
gęsty jogurt naturalny 
2 łyżeczki ostrej musztardy 
kilka rzodkiewek 
szczypiorek 
sól, pieprz 
Wykonanie
Jajka ugotować, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Rzodkiewki zetrzeć lub pokroić w kostkę.
Wszystkie składniki połączyć ze sobą, doprawić.
Posypać szczypiorkiem.
Przepis Katarzyny Skuty

















