
Boże Ciało na Górnym Śląsku na archiwalnych fotografiach
Boże Ciało na Górnym Śląsku nie tylko było świętem religijnym, ale również okazją do spotkań rodzinnych, przyjaciół i wspólnego dzielenia się radością z okazji tego wyjątkowego dnia.

Boże Ciało na Górnym Śląsku na archiwalnych fotografiach
Po zakończeniu procesji ludzie zasiadali do wspólnego, uroczystego posiłku - zazwyczaj tradycyjnego śląskiego obiadu: rolady, klusek i czerwonej kapusty.

Boże Ciało na Górnym Śląsku na archiwalnych fotografiach
Gospodynie wypiekały śląski kołocz z serem lub makiem. Obowiązkowo na stole stał też owocowy kompot domowej roboty.

Boże Ciało na Górnym Śląsku na archiwalnych fotografiach
Często przy kościołach ustawiały się też kramy z odpustowymi słodyczami i zabawkami. Po procesji i mszy świętej wierni mogli uraczyć się popularnymi makronami z bułką tartą, cukierkami miodkami czy kostkami piernikowymi.