Smaki z krainy świętego Marcina. Przepis na gęś świętomarcińską

Czytaj dalej
Fot. Bartek Syta
redakcja

Smaki z krainy świętego Marcina. Przepis na gęś świętomarcińską

redakcja

Dominującą rolę w kuchni wielkopolskiej odgrywały dawniej pyry, czyli ziemniaki. Ziemniaczane i mączne potrawy stanowiły podstawę drugich dań. Jedną z najczęściej pojawiających się form ziemniaczanych były pyry z gzikiem, jednak to była zaledwie przystawka. Regiony te wyróżniały się również niezwykle bogatym asortymentem ziemniaczanych kluch.

Szkaplarki, ziemniaczane kluski z dodatkiem mąki żytniej lub pszennej i jaj, były najczęściej podawane z kapustą, słoniną i masłem. Szpagówki były kluskami z gotowanych ziemniaków, mąki i sera, a ich nazwa pochodzi najprawdopodobniej od sposobu krojenia ciasta „na szwagę”, czyli na ukos. Znane były również: prażuchy zwane też dziadami, nagusy inaczej zwane kulankami (nazwa pochodzi od kulania) i kulochy.

Pozostało jeszcze 76% treści.

Jeżeli chcesz przeczytać ten artykuł, wykup dostęp.

Zaloguj się, by czytać artykuł w całości
  • Prenumerata cyfrowa

    Czytaj ten i wszystkie artykuły w ramach prenumeraty już od 6,15 zł miesięcznie.

    już od
    6,15
    /miesiąc
redakcja

Dodaj pierwszy komentarz

Komentowanie artykułu dostępne jest tylko dla zalogowanych użytkowników, którzy mają do niego dostęp.
Zaloguj się

naszahistoria.pl

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2020 Polska Press Sp. z o.o.