3 z 14
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Domowy paprykarz szczeciński...
fot. Paweł Epler

U cioci na imieninach, czyli kultowe przekąski i dania PRL na każdej domówce [PRZEPISY]

Domowy paprykarz szczeciński

Składniki
2 wędzone makrele
2 szklanki ugotowanego ryżu
4 duże, obrane i wypestkowane pomidory
2 szalotki drobno pokrojone
1 ząbek czosnku
½ łyżeczki płatków chilli
1 łyżeczkę słodkiej papryki
1 starta marchewka
szklanka dobrej jakości pulpy pomidorowej
2 łyżki dobrego koncentratu pomidorowego
łyżka masła

Wykonanie
Przygotowanie paprykarza jest banalnie proste. Na rozgrzane masło wrzucić marchewkę, szalotkę oraz czosnek i lekko przesmażyć. Dodać koncentrat i podgrzewać dwie minuty, ciągle mieszając, żeby się lekko ogrzał i trochę karmelizował. Dorzucić pomidory i pulpę. Ogrzać i pozwolić, żeby lekko zgęstniało i odparowało. Odstawić do ostygnięcia. Makrele obrać ze skóry i ości, wrzucić do malaksera i lekko zmiksować. Rybę wymieszać z ryżem i przestudzoną masą pomidorową. Doprawić solą, papryką, pieprzem, chilli i dymką.
Przepis Agnieszki Delkowskiej, autorki bloga „Lady Kitchen”

Zobacz również

Harcerze mają dziś swoje małe święto... Zobaczcie archiwalne zdjęcia harcerzy

Harcerze mają dziś swoje małe święto... Zobaczcie archiwalne zdjęcia harcerzy

Znalezisko, wystawa i film. Krakowskie wątki wśród ważnych wydarzeń archeologicznych

Znalezisko, wystawa i film. Krakowskie wątki wśród ważnych wydarzeń archeologicznych

Polecamy

Zapomniany komunistyczny obóz pracy w Popkowicach

Zapomniany komunistyczny obóz pracy w Popkowicach

Sprawdź co wiesz o pączkach i Tłustym Czwartku! [Quiz]

Sprawdź co wiesz o pączkach i Tłustym Czwartku! [Quiz]

Pałac Stalina jest symoblem sowieckiej dominacji nad Warszawą

Pałac Stalina jest symoblem sowieckiej dominacji nad Warszawą