Julia Pluta

Tajemnice kuchni czasów PRL-u

Tajemnice kuchni czasów PRL-u Fot. archiwum Gazety Pomorskiej
Julia Pluta

- Lin a'la flaczki, ciernik a'la łosoś, polędwica z ryby - wymienia menu przyjęcia Madzia Karwowska w jednym z odcinków "Czterdziestolatka". Bo gdy na półkach sklepowych nie było nic, z tego "nic" powstawały niesamowite potrawy

Puste haki u rzeźnika, pomarańcze tylko z Peweksu, bój o to, żeby zdobyć czekoladę, a nie wyrób czekoladopodobny.

Szczerze mówiąc niewiele z tego pamiętam. Ale gdy się głębiej zastanowić, przypominam sobie oszukane schabowe, czyli panierowane kawałki mortadeli, pamiętam śnieżkę na wodzie na deser i blok zamiast chałwy i murzynka.

Pozostało jeszcze 88% treści.

Jeżeli chcesz przeczytać ten artykuł, wykup dostęp.

Zaloguj się, by czytać artykuł w całości
  • Prenumerata cyfrowa

    Czytaj ten i wszystkie artykuły w ramach prenumeraty już od 6,15 zł miesięcznie.

    już od
    6,15
    /miesiąc
Julia Pluta

Dodaj pierwszy komentarz

Komentowanie artykułu dostępne jest tylko dla zalogowanych użytkowników, którzy mają do niego dostęp.
Zaloguj się

naszahistoria.pl

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2019 Polska Press Sp. z o.o.