Tak wyglądała Krakowska Fabryka Cukrów i Czekolady. Tutaj sto lat temu powstał znany do dziś batonik. "Król czekolady" wymyślił go z miłości

GROM
Krakowska Fabryka Czekolady i Cukrów rozpoczęła działalność w 1910 roku.
Krakowska Fabryka Czekolady i Cukrów rozpoczęła działalność w 1910 roku. fot. Narodowe Archiwum Cyfrowe
Adama Piaseckiego nazywano, nie tylko w Krakowie, "królem czekolady". To on założył w 1910 roku Krakowską Fabrykę Cukrów i Czekolady, która dała początek historii działającej do dziś firmy "Wawel". Na archiwalnych zdjęciach - naprawdę niesamowitych - z zasobów Narodowego Archiwum Cyfrowego można zobaczyć, jak na początku XX wieku wyglądała u nas produkcja słodkości.

Król czekolady z Krakowa. Historia batonu Danusia

Adam Piasecki urodził się w Bieganowie (dzisiejsze województwo świętokrzyskie, wtedy pod zaborem rosyjskim), a pierwsze szlify w branży zdobywał w kieleckich cukierniach. To jednak w Krakowie, w 1898 roku, rozkręcił swój pierwszy biznes - cukiernię przy ul. Długiej. Interes rozwijał szybko, miał w sprzedaży popularne czekolady „Zdrowie” i „Krakowianka”. To jednak nie one zapewniły mu nieśmiertelną sławę.

W 1910 Piasecki przy ul. Wrocławskiej otworzył Krakowską Fabrykę Cukrów i Czekolady. To tutaj, według legendy opisywanej przez Leszka Mazana w książce "Kraków na słodko", w 1918 roku pośród kilkuset pracownic wypatrzył niejaką Danusię.

- Cudowna jak wschód słońca nad wieżą mariacką, prawdopodobnie pracowała jako zawijaczka karmelków - opisywał moment miłosnego olśnienia Piaseckiego Leszek Mazan.

Piasecki w dowód swej miłości nie tylko opracował oryginalną recepturę czekoladowego batonika i nadał mu imię ukochanej, ale jeszcze umieścił na opakowaniu jej portret. "Miasto puchło od plotek i leciało do sklepów kupować Danusię. Na szczęście baton był przepyszny, co musiały przyznać nawet najbardziej złe języki" - barwnie malował ówczesny klimat Mazan. Marka przetrwała ponad 100 lat!

Romantyczna historia, tak samo jak zdjęcia z produkcji słodkości w starym Krakowie. Dziś powiedzieliśmy - oto prawdziwa czekolada rzemieślnicza.

Krakowska Fabryka Czekolady i Cukrów rozpoczęła działalność w 1910 roku.

Tak wyglądała Krakowska Fabryka Cukrów i Czekolady. Tutaj st...

FLESZ - Polacy smakoszami czekolady

od 16 lat

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo
Wróć na naszahistoria.pl Nasza Historia