Król czekolady z Krakowa. Historia batonu Danusia
Adam Piasecki urodził się w Bieganowie (dzisiejsze województwo świętokrzyskie, wtedy pod zaborem rosyjskim), a pierwsze szlify w branży zdobywał w kieleckich cukierniach. To jednak w Krakowie, w 1898 roku, rozkręcił swój pierwszy biznes - cukiernię przy ul. Długiej. Interes rozwijał szybko, miał w sprzedaży popularne czekolady „Zdrowie” i „Krakowianka”. To jednak nie one zapewniły mu nieśmiertelną sławę.
W 1910 Piasecki przy ul. Wrocławskiej otworzył Krakowską Fabrykę Cukrów i Czekolady. To tutaj, według legendy opisywanej przez Leszka Mazana w książce "Kraków na słodko", w 1918 roku pośród kilkuset pracownic wypatrzył niejaką Danusię.
- Cudowna jak wschód słońca nad wieżą mariacką, prawdopodobnie pracowała jako zawijaczka karmelków - opisywał moment miłosnego olśnienia Piaseckiego Leszek Mazan.
Piasecki w dowód swej miłości nie tylko opracował oryginalną recepturę czekoladowego batonika i nadał mu imię ukochanej, ale jeszcze umieścił na opakowaniu jej portret. "Miasto puchło od plotek i leciało do sklepów kupować Danusię. Na szczęście baton był przepyszny, co musiały przyznać nawet najbardziej złe języki" - barwnie malował ówczesny klimat Mazan. Marka przetrwała ponad 100 lat!
Romantyczna historia, tak samo jak zdjęcia z produkcji słodkości w starym Krakowie. Dziś powiedzieliśmy - oto prawdziwa czekolada rzemieślnicza.
- Te osoby nie powinny pić mleka. Jeżeli masz te przypadłości, ogranicz picie mleka
- To są objawy nadmiaru soli w organizmie. Zobacz niebezpieczne skutki uboczne
- Co zużywa najwięcej prądu w domu? Pralka, ładowarka a może lodówka? Sprawdź!
- W Krakowie powstaje handlowe monstrum. Już widać zarys! [ZDJĘCIA Z DRONA]
- Kąpielisko na Zakrzówku zmieniło się całkowicie. Czy na lepsze?
FLESZ - Polacy smakoszami czekolady