4 z 5
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
W czasie powstania kawa była na wagę złota. Kucharki w...
fot. Narodowe Archiwum Cyfrowe/domena publiczna

Zupa plujka, wrony i placki z żołędzi. Kuchnia polowa w Powstaniu Warszawskim. Co jedli powstańcy?

Kawa w Powstaniu Warszawskim

W czasie powstania kawa była na wagę złota. Kucharki w kuchniach polowych stosowały zamiennik napoju. Wytwarzały go z uprażonych i zmielonych żołędzi. Na zdjęciu widoczna jest kobieta napełniająca paczki z kawą w fabryce Henryka Francka w 1942 roku.

Zobacz również

Remis Hutnika, który stracił zawodników, ale nie bramki

Remis Hutnika, który stracił zawodników, ale nie bramki

PGE Spójnia Stargard mocniej walczyła, ale znów przegrała z Anwilem

PGE Spójnia Stargard mocniej walczyła, ale znów przegrała z Anwilem

Polecamy

Artyści na celowniku SB. Te gwiazdy śledziła bezpieka

Artyści na celowniku SB. Te gwiazdy śledziła bezpieka

IV Rajd Nocny Szlakami Powstania Styczniowego w Sosnowcu

IV Rajd Nocny Szlakami Powstania Styczniowego w Sosnowcu

Odszedł od nas Jan Kowalczys ps. „Śmiały”. Weteran AK od lat mieszkał w Gdańsku

Odszedł od nas Jan Kowalczys ps. „Śmiały”. Weteran AK od lat mieszkał w Gdańsku