Powszechna opinia jest taka, że nie jest łatwo przygotować kaczkę nadziewaną jabłkami. Wymaga to nie tylko doświadczenia, ale też - jak mawiają doświadczeni kucharze - intuicji od szykującego to danie. Ale kiedy jest już kaczka z jabłkami gotowa, można taką potrawę podać na przykład z sosem rodzynkowym i pieczonymi ziemniakami. Niebo w gębie. Sposobów na przygotowanie tej potrawy jest wiele.
Bez względu na region naszego kraju - choć Małopolska, a Kraków przede wszystkim twierdzą, że to ich sposoby szykowania tej potrawy są klasyką - kaczkę z jabłkami kochają chyba wszyscy Polacy. I bardzo wielu robi ją tak, że faszerowaną jabłkami i marynowaną kaczkę przez noc pozostawia się w przyprawach. Mięso wcześniej zamarynowane jest bowiem aromatyczne i kruche. Efekt końcowy zawsze jest fantastyczny - kaczka dosłownie rozpływa się w ustach.
Przepis na pieczoną kaczkę z jabłkami wydaje się dość prosty, ale prawdziwym sekretem pozostaje to, jak uzyskać soczysty i miękki efekt. Wiadomo, że do kaczki doskonale pasują kwaśne jabłka, do tego musi być gruba warstwa majeranku, kilka solidnych szczypt soli odpowiednio wmasowanych w mięso i odrobina pieprzu. Dodatkami w wielu regionach pozostają pieczone ziemniaki i czerwone buraczki.
Można być pewnym, że kaczkę „wynaleźli” Chińczycy, choć przez wieki sposób jej przyrządzania zmieniał się, tak jak zmieniały się władza i ludzkie gusta, by dojść wreszcie do naszej kaczki nadziewanej jabłkami. Warto wspomnieć więc o Beijing kaoya, czyli kaczce po pekińsku, najsłynniejszym chińskim smakołyku, który pochodzi z Nankinu. Przepis wymyślili kucharze już za dynastii Ming (1368-1644), a kiedy na początku XV w. dwór cesarski przeniósł się do Pekinu, zabrano również przepis na kaczkę, która od tamtego czasu nosi obecnie stosowaną nazwę. To wyborne danie świetnie nadaje się na nieoficjalne przyjęcie. Goście sami nakładają na naleśniczki plastry kaczki z chrupiącą skórką, młode cebulki, ogórek i sos hoisin.
Potem do przyrządzania kaczki zabrali się mieszkańcy Starego Kontynentu. Mistrzowie przyrządzania kaczki z jabłkami mówią, że mięso nie może być wysuszone i musi odchodzić od kości, wtedy jest bardzo smaczne. I takiej kaczki wszystkim życzymy.
PRZEPIS NA KACZKĘ PO KRAKOWSKU Z JABŁKAMI
Składniki:
- spora kaczka o wadze około 2-3 kg,
- łyżka suszonego estragonu,
- łyżka suszonego majeranku,
- łyżka oryginalnej oliwy,
- sól i pieprz,
- jako dodatków używamy: kwaśne jabłka, żurawinę, kilka łyżek soku malinowego.
Przygotowanie:
- Umytą kaczkę wkładamy do garnka, zalewamy ją posoloną zimną wodą. Po krótkim leżakowaniu kaczkę wyjmujemy z garnka i dokładnie suszymy.
- Nacieramy kaczkę solą, pieprzem, majerankiem i estragonem, a do jej środka można włożyć pokrojone jabłka lub piec je oddzielnie. Następnie pieczemy kaczkę, przewracając ją na obie strony, polewając ją w tym czasie tłuszczem. Pieczemy około 2 godzin w 180 stopniach.
- Wyjmujemy kaczkę z garnka i podajemy ciepłą na talerzu, np. z ziemniakami. Te ostatnie możemy podsmażać na tłuszczu z kaczki.
Źródło: tradycyjny przepis stosowany w Krakowie i okolicach.