Pieczona kaczka nabita jabłkami, czyli po krakowsku

Czytaj dalej
Fot. Bartek Syta
redakcja

Pieczona kaczka nabita jabłkami, czyli po krakowsku

redakcja

Kaczkę z jabłkami kochają chyba wszyscy Polacy - bez względu na region kraju. Choć Małopolanie uważają, że to ich przepis jest klasykiem.

Powszechna opinia jest taka, że nie jest łatwo przygotować kaczkę nadziewaną jabłkami. Wymaga to nie tylko doświadczenia, ale też - jak mawiają doświadczeni kucharze - intuicji od szykującego to danie. Ale kiedy jest już kaczka z jabłkami gotowa, można taką potrawę podać na przykład z sosem rodzynkowym i pieczonymi ziemniakami. Niebo w gębie. Sposobów na przygotowanie tej potrawy jest wiele.

Bez względu na region naszego kraju - choć Małopolska, a Kraków przede wszystkim twierdzą, że to ich sposoby szykowania tej potrawy są klasyką - kaczkę z jabłkami kochają chyba wszyscy Polacy. I bardzo wielu robi ją tak, że faszerowaną jabłkami i marynowaną kaczkę przez noc pozostawia się w przyprawach. Mięso wcześniej zamarynowane jest bowiem aromatyczne i kruche. Efekt końcowy zawsze jest fantastyczny - kaczka dosłownie rozpływa się w ustach.

Pozostało jeszcze 69% treści.

Jeżeli chcesz przeczytać ten artykuł, wykup dostęp.

Zaloguj się, by czytać artykuł w całości
  • Prenumerata cyfrowa

    Czytaj ten i wszystkie artykuły w ramach prenumeraty już od 6,15 zł miesięcznie.

    już od
    6,15
    /miesiąc
redakcja

Dodaj pierwszy komentarz

Komentowanie artykułu dostępne jest tylko dla zalogowanych użytkowników, którzy mają do niego dostęp.
Zaloguj się

naszahistoria.pl

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2019 Polska Press Sp. z o.o.