Tomasz Czyżniewski

Jak w Zielonej Górze podrabiali szampana

Piwnice Augusta Gremplera. Tu przechowywano eleganckie "francuskie" szampany Fot. Archiwum Gazety Lubuskiej Piwnice Augusta Gremplera. Tu przechowywano eleganckie "francuskie" szampany
Tomasz Czyżniewski

Zielona Góra (Grünberg). Producent papy, fabrykant i właściciel tutejszej winnicy zakładają pierwszą w Niemczech wytwórnię wina musującego.

Mózgiem interesu jest Karl Samuel Häusler - producent papy i kupiec z Jeleniej Góry. To on dwa lata wcześniej wymyślił recepturę niemieckiego "szampana", produkowanego z wina jabłkowego.

Wino jest robione w Zielonej Górze. Wytwarza je w swej winiarni fabrykant Friedrich Gottlob Förster. Pomaga mu August Grempler, właściciel winiarni i winnicy. Butelki z jabłkowym "szampanem" jadą do Jeleniej Góry, gdzie jest skład handlowy Häuslera. Stamtąd wyruszą do sklepów na zachodzie Niemiec.

Pozostało jeszcze 84% treści.

Jeżeli chcesz przeczytać ten artykuł, wykup dostęp.

Zaloguj się, by czytać artykuł w całości
  • Prenumerata cyfrowa

    Czytaj ten i wszystkie artykuły w ramach prenumeraty już od 6,15 zł miesięcznie.

    już od
    6,15
    /miesiąc
Tomasz Czyżniewski

Dodaj pierwszy komentarz

Komentowanie artykułu dostępne jest tylko dla zalogowanych użytkowników, którzy mają do niego dostęp.
Zaloguj się

naszahistoria.pl

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2020 Polska Press Sp. z o.o.