4 maja 1951 roku sir Hugh Beaver, dyrektor generalny browaru Guinness, udał się na strzelanie na bagienne tereny nad rzeką Slaney w hrabstwie Wexford w Irlandii. Zadając sobie wtedy pytanie o najszybszego ptaka w Europie (siewka złota czy cietrzew), dostrzegł, że takich informacji nie można zweryfikować w ówczesnych podręcznikach.
Zdając sobie sprawę z tego, że podobnych pytań w pubach w Irlandii i Wielkiej Brytanii jest więcej, Beaver uświadomił sobie, że popularną może stać się książka odpowiadająca na tego typu pytania. 27 sierpnia 1955, po ostatecznym zebraniu danych przy pomocy braci McWhirter (Norris McWhirter i Ross McWhirter) i ich agencji wyszukującej fakty, ukazało się pierwsze wydanie Księgi Rekordów Guinnessa. Wydanie to miało nakład 1000 egzemplarzy i w tym samym roku Księga stała się bestsellerem w Wielkiej Brytanii. Rok później została wydana również w Stanach Zjednoczonych w liczbie 70 000 egzemplarzy[1].
Księga miała początkowo bawić sensacyjno-humorystycznymi informacjami bywalców piwiarni, z czasem stała się prestiżową publikacją w świecie. Odnotowuje rekordowe osiągnięcia w różnych dziedzinach, od ważnych po błahe, jak np. "największa porcja spaghetti spożyta jednorazowo". Tytuł księgi wywodzi się od znanej irlandzkiej rodziny Guinness, piwowarów, właścicieli browaru w Dublinie w XIX w[3]. Dziś Guinness PLC z siedzibą w Londynie ma swe oddziały na całym świecie (w 120 krajach).