5 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
4. Parówki w sosie chrzanowym lub pomidorowym...
fot. Fot. NAC

Obrzydlistwa na talerzu rodem z PRL? Dziś już nikt tego nie je! A kiedyś tak nam smakowało...

4. Parówki w sosie chrzanowym lub pomidorowym
Przemilczmy. Zostawmy tylko „przepis na parówki” technologów żywności, jaki powstał w PRL:
mięso wołowe 7,5 kg
emulsja skórkowa (skórka zmielona z wodą i lodem) 20 kg
miazga kostna 15 kg
tłuszcz drobiowy 15 kg
białko zwierzęce w proszku 5 kg
polifosforan 1 kg
wyciąg z glonów morskich 1 kg
barwnik chemiczny 0,4 kg
środek zapachowy 0,3 kg
aromat solankowy 0,2 kg
tekstura 1 kg
mąka ziemniaczana 4 kg
woda
sztuczne osłonki

Zobacz również

Atak na Synagogę Nożyków w Warszawie. 16-latek zatrzymany przez policję i ABW

Atak na Synagogę Nożyków w Warszawie. 16-latek zatrzymany przez policję i ABW

Hala Gąsienicowa w Tatrach już bez śniegu. Za to szczyty wciąż ośnieżone ZDJĘCIA

Hala Gąsienicowa w Tatrach już bez śniegu. Za to szczyty wciąż ośnieżone ZDJĘCIA

Polecamy

Wincenty Witos. Skromny mąż stanu, który nigdy nie zwątpił w Polskę

ROZMOWA
Wincenty Witos. Skromny mąż stanu, który nigdy nie zwątpił w Polskę

Uciekł z robót przymusowych z Niemiec. Działał w ruchu oporu. Zginął w KL Auschwitz

Uciekł z robót przymusowych z Niemiec. Działał w ruchu oporu. Zginął w KL Auschwitz

Józef Haller - Rycerz XX wieku

Józef Haller - Rycerz XX wieku