18 z 27
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem



Śledź w śmietanie z ziemniakami

Składniki:

4 solone płaty śledziowe alla matias,
2 średnie cebule,
300 gramów kwaśnej śmietany,
łyżka majonezu,
około 2-3 łyżek octu,
pieprz,
do podania ugotowane ziemniaki.

Sposób przygotowania:

Śledzie wymocz, najlepiej zostawić je w świeżej wodzie na noc. Cebulę pokrój w pióra, przełóż do miski, zalej wrzątkiem i zostaw na minutę, po czym odcedź, skrop octem, wymieszaj i poczekaj aż całkowicie ostygnie. Dzięki takiemu zabiegowi cebula zmięknie i nabierze przyjemnej kwasowości. Następnie do miski przełóż śmietanę oraz majonez, dodaj całe płaty śledziowe, dopraw pieprzem, wymieszaj i odstaw do lodówki na kilka godzin, żeby smaki się przegryzły. Śledzie podawaj z gorącymi ziemniakami ugotowanymi w wodzie.

Kulinarne hity PRL - ZOBACZ PRZEPISY! TE POTRAWY kiedyś gościły na stołach. Sprawdźcie przepisy i przypomnijcie sobie niezwykłe smaki!

Kulinarne hity PRL - kiedyś gościły codziennie na naszych stołach. Sprawdź przepisy!

Zobacz również

Znalezisko, wystawa i film. Krakowskie wątki wśród ważnych wydarzeń archeologicznych

Znalezisko, wystawa i film. Krakowskie wątki wśród ważnych wydarzeń archeologicznych

Nowy pilotażowy program IPN - "Mobilne skrzynie z immersyjną edukacją historyczną"

Nowy pilotażowy program IPN - "Mobilne skrzynie z immersyjną edukacją historyczną"

Polecamy

Dekomunizacja kontra rekomunizacja. Felieton Adama Słomki

Dekomunizacja kontra rekomunizacja. Felieton Adama Słomki

Szokujące ustalenia. Krzysztof Kolumb był... polskim księciem?!

Szokujące ustalenia. Krzysztof Kolumb był... polskim księciem?!

Pałac Stalina jest symoblem sowieckiej dominacji nad Warszawą

Pałac Stalina jest symoblem sowieckiej dominacji nad Warszawą