Przy wigilijnym stole. Jak dawniej świętowano Boże Narodzenie? Zobacz archiwalne zdjęcia naszych przodków

mad
Wideo
od 16 lat
Jesteś ciekawy jak wyglądały wigilijne stoły naszych przodków? Zapraszamy w podróż w czasie. Narodowe Archiwum Cyfrowe udostępniło niesamowite zdjęcia. Jak dawniej wyglądały święta Bożego Narodzenia? Zobaczcie.

Czy dawniej wigilijne stoły uginały się od 12 potraw? A może świętowano raczej skromnie? Dużo można "wyczytać" z archiwalnych zdjęć.
Czy nasi przodkowie 24 grudnia zajadali się bardziej wykwintnymi daniami niż my? To zależy, gdzie mieszkali. Co innego jadali chłopi, co innego mieszczanie, a jeszcze inne menu pojawiało się w szlacheckich dworach.
Najskromniejsze dania wigilijne pojawiały się oczywiście na stołach wiejskich. I wcale nie podawano dwunastu potraw. Na stole musiały się znaleźć produkty z: pola, sadu, ogrodu i wody. Nasi przodkowie wierzyli, że tylko nieparzyste liczby są magiczne.

Stąd wigilijne menu mogło składać się z pięciu, siedmiu lub dziewięciu potraw.

Na wsi u biedniejszych mieszkańców liczono każdy produkt jako jedno danie. Na przykład kapusta z grochem - dwie potrawy. W zamożniejszych domach obowiązkowo składano na stole cztery bochenki chleba, każdy z nich symbolizował inną porę roku. Wszystko musiało być postne - bez śmietany, mleka, masła. Jako tłuszczu używano oleju lnianego.
Na wieczerzy wigilijnej można było zjeść między innymi kaszę ze śliwkami czy grzybami, kapustę z grochem, kompot z suszonych owoców, kluski z makiem. Mak miał zresztą pomóc połączyć się z zaświatami. Podobnie grzyby.
I choć wiadomo, że fotografia nie sięga aż tak daleko, to chociaż trochę możemy przenieść się w czasy Wigilii naszych przodków. Jesteś ciekawy jak świętowali? Zobacz zdjęcia!

Kliknij w przycisk "zobacz galerię" i przesuwaj zdjęcia w prawo - naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE. 

Polecamy:

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na naszahistoria.pl Nasza Historia