2 z 14
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Sałatka jarzynowa według przepisu Koła Gospodyń Wiejskich...
fot. 123 RF

U cioci na imieninach, czyli kultowe przekąski i dania PRL na każdej domówce

Sałatka jarzynowa według przepisu Koła Gospodyń Wiejskich

Składniki
3 duże  marchewki 
1 pietruszka 
1/2 dużego selera 
5 ziemniaków 
4 ogórki kiszone
1 łyżeczka musztardy sarepskiej 
4 łyżki majonezu kieleckiego 
6 jajek ugotowanych na twardo 
1 soczyste jabłko 
1 puszka groszku konserwowego  lub mrożonego 
1 puszka kukurydzy konserwowej 
sól, pieprz do smaku
 
Wykonanie
Warzywa umyć i ugotować bez obierania ze skóry. Ziemniaki ugotować w tzw. mundurkach. Warzywa powinny być zwarte, prawie jak al dente. Warzywa odcedzić i przestudzić. Obrać ze skórki. Warzywa pokroić w drobną kostkę i wsypać do miski. Dodać posiekane jajka na twardo, jabłko pokrojone w kosteczkę i pokrojone w drobną kostkę ogórki kiszone (sok spowoduje, że jabłko nie ściemnieje), doprawić solą i pieprzem. Dodać łyżkę musztardy, 4 kopiaste łyżki majonezu, groszek konserwowy lub mrożony, kukurydzę, dokładnie wymieszać. Schłodzić w lodówce.
Przepis Koła Gospodyń Wiejskich z Konaszówki

Zobacz również

W Kartuzach mówili o zbrodni pomorskiej 1939 roku

W Kartuzach mówili o zbrodni pomorskiej 1939 roku

Przemysłowe miasto Zawiercie na nieznanych przed- i powojennych fotografiach. ZDJĘCIA

ROZMOWA
Przemysłowe miasto Zawiercie na nieznanych przed- i powojennych fotografiach. ZDJĘCIA

Polecamy

Sensacyjne odkrycie w Lubuskiem! Znaleziono artefakty... sprzed kilku tysięcy lat!

Sensacyjne odkrycie w Lubuskiem! Znaleziono artefakty... sprzed kilku tysięcy lat!

Polskie rolnictwo i wieś po II wojnie światowej. Chleb po 25 zł, jajko za 23 zł

Polskie rolnictwo i wieś po II wojnie światowej. Chleb po 25 zł, jajko za 23 zł

Ofiarą nakielskiego milicjanta padł zakonnik. Historia o. Bronisława Pliszki

Ofiarą nakielskiego milicjanta padł zakonnik. Historia o. Bronisława Pliszki