Barszcz ukraiński
Składniki:
70 dag żeberek wieprzowych,
dwie cebule,
kilogram buraków,
dwie marchewki,
3-4 ziemniaki,
20 dag kapusty kiszonej,
dwie garście białej fasoli,
trzy ząbki czosnku,
sól,
pieprz,
liść laurowy,
ziele angielskie,
majeranek,
masło.
Sposób przygotowania:
asolę namocz przez noc, następnie ugotuj w niewielkiej ilości osolonej wody. W dużym garnku zrób wywar z żeberek z dodatkiem przypraw – gotuj je pod przykryciem przez około 1,5 godziny z dodatkiem wszystkich przypraw. Gotowe mięso samo powinno odchodzić od kości. Kapustę kiszoną ugotuj osobno aż zrobi się miękka. Na dużej patelni rozpuść masło i przesmaż na nim poszatkowaną cebulę oraz buraki i marchewkę pokrojone w drobną kostkę. To pozwoli na wydobycie z warzyw maksimum smaku. Mięso wyjmij z wywaru, oddziel od kości i ponownie wrzuć do garnka. Dodaj też całą zawartość patelni. Gotuj pod przykryciem około 10 minut, po czym dodaj ziemniaki pokrojone w kostkę, czosnek pokrojony w cienkie plasterki i gotuj kolejne 5-10 minut. Teraz wrzuć kapustę razem z fasolą, dokładnie wszystko wymieszaj i trzymaj na ogniu jeszcze jakieś dwie minuty. Gotowy barszcz odstaw co najmniej na 15 minut, aby smaki się połączyły, po czym ponownie wymieszaj. Gotowe!