23 z 27
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Cynaderki wieprzowe
SKŁADNIKI
nerki wieprzowe 50 dag
cebula 1 szt
olej 1 łyżka
kostka mięsna 1 szt.
śmietana słodka 150 ml
sól, pieprz do smaku
papryka do smaku
kostka do zup
mąka kartoflana 2 łyżeczki
Sposób przygotowania:
Nerki przekroić wzdłuż, wyciąć błonki. Moczyć w wodzie około 1 godziny. Zalać wrzącą wodą, zagotować, odlać wodę. Nerki pokroić w cienkie plasterki. Cebulę pokroić w pół talarki, udusić na oleju. Dodać nerki, wlać tyle wody by je przykryć, dodać kostkę do zup. Dusić powoli do miękkości. Przyprawić solą i pieprzem. Śmietanę wymieszać z mąką kartoflaną, dodać do cynaderek, posypać szczyptą papryki. Podawać z kaszą jęczmienną lub kartoflami.