23 z 27
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem



Cynaderki wieprzowe

SKŁADNIKI

nerki wieprzowe 50 dag
cebula 1 szt
olej 1 łyżka
kostka mięsna 1 szt.
śmietana słodka 150 ml
sól, pieprz do smaku
papryka do smaku
kostka do zup
mąka kartoflana 2 łyżeczki

Sposób przygotowania:

Nerki przekroić wzdłuż, wyciąć błonki. Moczyć w wodzie około 1 godziny. Zalać wrzącą wodą, zagotować, odlać wodę. Nerki pokroić w cienkie plasterki. Cebulę pokroić w pół talarki, udusić na oleju. Dodać nerki, wlać tyle wody by je przykryć, dodać kostkę do zup. Dusić powoli do miękkości. Przyprawić solą i pieprzem. Śmietanę wymieszać z mąką kartoflaną, dodać do cynaderek, posypać szczyptą papryki. Podawać z kaszą jęczmienną lub kartoflami.

Kulinarne hity PRL. Zobacz przepisy i potrawy, które królowały na stołach. Przypomnijcie sobie niezwykłe smaki!

Kulinarne hity PRL - kiedyś gościły codziennie na naszych stołach. Sprawdź przepisy!

Zobacz również

Nowy pilotażowy program IPN - "Mobilne skrzynie z immersyjną edukacją historyczną"

Nowy pilotażowy program IPN - "Mobilne skrzynie z immersyjną edukacją historyczną"

To prawdziwy biały kruk. Księga warta jest fortunę. To jedyny egzemplarz w Polsce

To prawdziwy biały kruk. Księga warta jest fortunę. To jedyny egzemplarz w Polsce

Polecamy

Sprawdź co wiesz o Walentynkach! [Quiz]

Sprawdź co wiesz o Walentynkach! [Quiz]

Zapomniany komunistyczny obóz pracy w Popkowicach

Zapomniany komunistyczny obóz pracy w Popkowicach

"Orląt gromada na szczycie lesistej góry". Jak wyglądała bitwa pod Świętym Krzyżem?

"Orląt gromada na szczycie lesistej góry". Jak wyglądała bitwa pod Świętym Krzyżem?