Pierogi z jagodami
Składniki:
800 – 850 ml mąki
szczypta soli
odrobina drożdży wielkości orzecha laskowego
100 ml ciepłej wody
250 ml wrzątku
1 duże jajko
1 ½ łyżeczki oleju
1, 3 l świeżych jagód
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki cukru
Wykonanie:
Rozpuść drożdże w ciepłej wodzie. Dodaj mąkę, sól, jajko, olej i zagnieć ciasto. Na końcu dodaj wrzątek. Ze względu na wrzątek zarób ciasto za pomocą asystenta kuchennego.
Wymieszaj lekko jagody z cukrem i ziemniaczaną mąką.
Podziel ciasto na 3 części, rozwałkuj cieńko, na grubość 2 mm na stolnicy lekko oprószonej mąką. Szklanką wycinaj kółka (7-10 cm średnicy), a następnie na każde z nich nakładaj łyżeczkę jagód i lep na kształt półksiężyca.
Zagotuj wodę i osól. Wrzucaj pierogi na wrzątek i gotuj dopóki nie wypłyną na wierzch.
Podawaj pierogi z kwaśną śmietaną posypane cukrem.