12 z 27
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem



Galareta wieprzowa

Składniki:

2 nóżki wieprzowe (najlepiej przednie, są bardziej kleiste),
2 średnie golonki wieprzowe (tylne, mają więcej mięsa)
czosnek (około 5 ząbków),
ziele angielskie (około 5 sztuk),
3-4 liście laurowe,
2 marchewki,
sól,
pieprz świeżo mielony (u mnie dodatkowo z kolendrą)

dodatkowo:
2 jajka ugotowane na twardo
pół puszki groszku zielonego z puszki

Sposób przygotowania:

Na początek nóżki i golonki wieprzowe trzeba dokładnie umyć i oczyścić w zimnej wodzie, najlepiej wymoczyć je przez około godzinę (ewentualnie gdy jest taka potrzeba, to dodatkowo opalamy nad gazem ). Następni przekładamy do garnka i zalewamy wodą tak by je skryła. Potem trzeba dodać liście, ziele, pieprz, czosnek przeciśnięty przez praskę, obrane (nie krojone) marchewki i doprawić solą. Następnie należy zagotować, gotować na małym ogniu (tak by tylko mrugało) gdy marchewki będą miękkie, wyciągnąć je z wywaru i wystudzić. Resztę gotować około 4-5 godzin aż mięso zacznie odchodzić od kości i się rozpadać.

Po tym czasie gotowania wyciągnąć nóżki i golonkę na talerz i pokroić (wraz ze skórą) na małe kawałki. Powstały wywar powinno się doprawić solą i pieprzem. Marchewki pokroić w plastry lub kostkę. W salaterkach lub miskach na dno układać marchewki, plasterki jajek i ewentualnie po jednej łyżce groszku (u mnie akurat na zdjęciu bez groszku i jajka), warzywa zalać wywarem i odstawić do wystygnięcia, aby powstała galareta z wieprzowiny. Następnie galaretka wieprzowa powinna być schowana do lodówki aż stężeje.

Kulinarne hity PRL - ZOBACZ PRZEPISY! TE POTRAWY kiedyś gościły na stołach. Sprawdźcie przepisy i przypomnijcie sobie niezwykłe smaki!

Kulinarne hity PRL - kiedyś gościły codziennie na naszych stołach. Sprawdź przepisy!

Zobacz również

W Kartuzach mówili o zbrodni pomorskiej 1939 roku

W Kartuzach mówili o zbrodni pomorskiej 1939 roku

Przemysłowe miasto Zawiercie na nieznanych przed- i powojennych fotografiach. ZDJĘCIA

ROZMOWA
Przemysłowe miasto Zawiercie na nieznanych przed- i powojennych fotografiach. ZDJĘCIA

Polecamy

Polskie rolnictwo i wieś po II wojnie światowej. Chleb po 25 zł, jajko za 23 zł

Polskie rolnictwo i wieś po II wojnie światowej. Chleb po 25 zł, jajko za 23 zł

Ofiarą nakielskiego milicjanta padł zakonnik. Historia o. Bronisława Pliszki

Ofiarą nakielskiego milicjanta padł zakonnik. Historia o. Bronisława Pliszki

Bohaterowie coraz mniej zapomniani. Żołnierze Wyklęci na wielkim ekranie

Bohaterowie coraz mniej zapomniani. Żołnierze Wyklęci na wielkim ekranie