11 z 14
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Piszinger...
fot. Marta Gawełek

U cioci na imieninach, czyli kultowe przekąski i dania PRL na każdej domówce

Piszinger

Składniki
kostka masła (200g)
pół szklanki cukru
3-4 łyżki kakao
4 łyżki kaszy manny
opakowanie wafli kwadratowych lub okrągłych

Wykonanie
Masło rozpuścić w rondelku na małym ogniu, dodać cukier, mieszać aż do rozpuszczenia. Kiedy cukier się rozpuści, dodać kakao, całość dokładnie mieszać dodając również kaszę. Pozostawić na małym ogniu, tak aby nie wrzało, poczekać, aż masa zacznie gęstnieć i wtedy zdjąć z ognia. Po ostygnięciu przekładać masą wafle. Kiedy wszystkie zostaną przełożone, położyć na wierzch coś ciężkiego (np. deskę do krojenia), następnie włożyć wafle do lodówki. Po ok. 2 godzinach wafle pokroić według uznania na trójkąty lub kwadraty o dowolnych wymiarach.
Przepis Marty Gawełek

Zobacz również

Cieszyn w dwudziestoleciu międzywojennym. Tak kiedyś wyglądało graniczne miasto

Cieszyn w dwudziestoleciu międzywojennym. Tak kiedyś wyglądało graniczne miasto

Tajemniczy wybuch na Śląsku. Pałac pełen przepychu i bogactwa zrównano z ziemią!

Tajemniczy wybuch na Śląsku. Pałac pełen przepychu i bogactwa zrównano z ziemią!

Polecamy

Oblężenie Malborka 1945. Celem Rosjan były mosty

Oblężenie Malborka 1945. Celem Rosjan były mosty

Zachodni front śródmieścia Gdańska. Animowana wizualizacja stanu sprzed wojny!

Zachodni front śródmieścia Gdańska. Animowana wizualizacja stanu sprzed wojny!

Cenne znalezisko w Nakle. Ekipa remontowa trafiła pod podłogą na powstańczy sztandar

Cenne znalezisko w Nakle. Ekipa remontowa trafiła pod podłogą na powstańczy sztandar