1 z 27
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Następne
Przesuń zdjęcie palcem



Zupa "Nic"

Składniki

1 łyżka cukru
1 laska wanilii
1 łyżeczka cukru pudru
2 szt jajek
400 ml mleka

Przygotowanie

Mleko ustawiamy na wolnym gazie, dodajemy do niego rozkrojoną laskę wanilii i cukier. Białko jednego jajka ubijamy z łyżeczką cukru pudru. W momencie kiedy mleko jest już bardzo ciepłe, wykładamy łyżeczką białko - nie dbamy za bardzo o kształt, formują się podłużne kulki. Białko zaczyna się lekko ścinać. Po ok. 3 minutach zdejmujemy garnuszek z ognia. Wykładam białka - które są już lekkimi piankami - do talerza, a ciepło mleko zaprawiamy rozbitymi 2 żółtkami cały czas mieszając. Mleko zacznie gęstnieć. Wylewamy mleko do białek, czekamy aż się wszystko porządnie ostudzi. Dodajemy ulubionych owoców i gotowe.

Kulinarne hity PRL. Zobacz przepisy i potrawy, które królowały na stołach. Przypomnijcie sobie niezwykłe smaki!

Kulinarne hity PRL - kiedyś gościły codziennie na naszych stołach. Sprawdź przepisy!

Zobacz również

Tajemniczy wybuch na Śląsku. Pałac pełen przepychu i bogactwa zrównano z ziemią!

Tajemniczy wybuch na Śląsku. Pałac pełen przepychu i bogactwa zrównano z ziemią!

Ustroń w dwudziestoleciu międzywojennym na kolorowanych ZDJĘCIACH

Ustroń w dwudziestoleciu międzywojennym na kolorowanych ZDJĘCIACH

Polecamy

Celownik od niemieckiego czołgu Panzer II trafił do poznańskiego muzeum

Celownik od niemieckiego czołgu Panzer II trafił do poznańskiego muzeum

IPN organizuje wykład omawiający obronę Częstochowy w 1939 roku

IPN organizuje wykład omawiający obronę Częstochowy w 1939 roku

Cenne znalezisko w Nakle. Ekipa remontowa trafiła pod podłogą na powstańczy sztandar

Cenne znalezisko w Nakle. Ekipa remontowa trafiła pod podłogą na powstańczy sztandar