2 z 27
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem



Babka ziemniaczana

Składniki:

400 g kiełbasy
200 g wędzonego boczku
2 cebule
2 ząbki czosnku
1 kg ziemniaków
2 jajka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka suszonego majeranku
0,5 łyżeczki kminku
sól, pieprz

Sposób przygotowania

Boczek i kiełbasę pokroić w dużą kostkę i podsmażyć na patelni, aż się zarumieni. Dodać jedną cebulę pokrojoną w kostkę oraz jeden ząbek czosnku obrany i przeciśnięty przez praskę. Smażyć aż cebula się zeszkli, następnie zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia.

Ziemniaki, drugą cebulę oraz drugi ząbek czosnku obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Do ziemniaczanej masy dodać przestygniętą zawartość patelni, jajka, mąkę oraz przyprawy, dokładnie wymieszać i przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i oprószonej bułką tartą keksówki.

Piec przez ok. 90 minut w temperaturze 180 st. C z termoobiegiem (jeśli góra babki będzie się za bardzo przypiekać przykryć ją folią aluminiową). Babkę można podać zarówno na ciepło jak i na zimno z ulubionym sosem, śmietaną lub surówką.

Kulinarne hity PRL. Zobacz przepisy i potrawy, które królowały na stołach. Przypomnijcie sobie niezwykłe smaki!

Kulinarne hity PRL - kiedyś gościły codziennie na naszych stołach. Sprawdź przepisy!

Zobacz również

Sto lat temu przez Poznań po raz ostatni przeszła Wielka Woda! Zobacz zdjęcia

Sto lat temu przez Poznań po raz ostatni przeszła Wielka Woda! Zobacz zdjęcia

Walczyli o niepodległość Polski. Kim byli uczestnicy bitwy pod Małogoszczem? [FOTO]

Walczyli o niepodległość Polski. Kim byli uczestnicy bitwy pod Małogoszczem? [FOTO]

Polecamy

Rusza budowa nowej wystawy w Muzeum Auschwitz. Kiedy oficjalne otwarcie?

Rusza budowa nowej wystawy w Muzeum Auschwitz. Kiedy oficjalne otwarcie?

Słodycze na kartki? I to bardzo długo

Słodycze na kartki? I to bardzo długo

Bohaterowie coraz mniej zapomniani. Żołnierze Wyklęci na wielkim ekranie

Bohaterowie coraz mniej zapomniani. Żołnierze Wyklęci na wielkim ekranie