Gulasz z serduszek
Składniki:
500 gramów serduszek drobiowych,
2 cebule,
2 ząbki czosnku,
3 średnie ogórki kiszone,
100 ml śmietanki kremówki 30 proc.,
1 łyżka mąki pszennej,
łyżka posiekanej natki pietruszki,
olej,
liście laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz.
Opcjonalnie kilka kropel ciemnego sosu sojowego – jedynie dla koloru.
Sposób przygotowania:
Na patelni rozgrzej trochę oleju, wrzuć cebulę pokrojoną w pióra i zrumień, pod koniec dodaj także drobno posiekany czosnek i ogórki pokrojone w paseczki, smaż jeszcze chwilę.
Dodaj serduszka, wlej niecałe dwie szklanki wody, dopraw liśćmi laurowymi, zielem angielskim, solą i pieprzem, gotuj pod przykryciem przez około 40 minut – aż serduszka zmiękną.
W śmietance dokładnie rozprowadź mąkę, aby nie było grudek, następnie dodaj do gotującego się gulaszu, cały czas mieszając, zagotuj, potrawa zgęstnieje.
Na koniec do gulaszu dodaj natkę pietruszki i kilka kropel sosu sojowego, który nada mu ładny kolor.