Blok czekoladowy
Składniki:
3/4 szklanki cukru (ok. 160 g; mniej lub więcej, w zależności od upodobań)
250 g masła (1 i 1/4 kostki)
1/2 szklanki mleka (125 ml)
3 lekko czubate łyżki kakao
400 g pełnego mleka w proszku (u mnie niebieskie, Krasnystaw)*
180 g herbatników typu Petit Beure
garść rodzynek (ok. 30 g)**
2 garście orzechów włoskich (ok. 60 g)**
Przepis na blok czekoladowy:
Masło roztopić w garnuszku. Dodać cukier, płynne mleko oraz kakao, wymieszać. Całość podgrzewać na bardzo małej mocy palnika, do czasu aż składniki się połączą, a cukier całkowicie rozpuści (nie należy doprowadzić masy do zagotowania).
Ściągnąć garnek z palnika i odstawić na 2-3 minuty do lekkiego przestudzenia (masa powinna zostać jeszcze lekko ciepła). Dodawać stopniowo mleko w proszku, miksując cały czas na średnich obrotach miksera. Mieszać do czasu otrzymania jednolitej masy.
Herbatniki połamać na mniejsze kawałki.
Orzechy włoskie posiekać na mniejsze kawałki.
Kolejno do mlecznej masy dodać pokruszone ciastka, orzechy i rodzynki. Całość dokładnie wymieszać łyżką.
Następnie blaszkę o wymiarach 10×30 cm wyłożyć folią spożywczą, a następnie do blaszki wylać masę na blok czekoladowy i dokładnie wyrównać łyżką. Wstawić do lodówki do stężenia na parę godzin.
Gotowy blok kroić na nieduże kawałki (w kosteczkę lub w paseczki). Smacznego!