17 z 27
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem



Bryzol z cebulką

SKŁADNIKI

500 G MIĘSA WOŁOWEGO ANTRYKOTU LUB WIEPRZOWEJ KARKÓWKI
1 JAJKO
2 CEBULE
300 G PIECZAREK
MĄKA DO OBTOCZENIA
OLEJ DO SMAŻENIA
SÓL I PIEPRZ

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Mięso posiekać nożem lub zemleć w maszynce na sitku o grubych oczkach. Do siekanego mięsa dodać jajko, sól i pieprz. Wszystko razem wyrobić na zwartą, kleistą masę. Z masy mięsnej uformować okrągłe płaskie kotlety, każdy obtoczyć w mące. Rozgrzać olej, smażyć bryzole na średnim ogniu, do zrumienia z obu stron. Zdjąć z patelni, trzymać w cieple. Cebulę pokroić w piórka. Dodać na patelnię. Smażyć do zeszklenia. Pod koniec cebulę posolić. Zdjąć z patelni. Pieczarki pokroić w plasterki, usmażyć na rumiano. Bryzole podawać z duszoną cebulką i pieczarkami oraz ziemniakami puree.

Kulinarne hity PRL. Zobacz przepisy i potrawy, które królowały na stołach. Przypomnijcie sobie niezwykłe smaki!

Kulinarne hity PRL - kiedyś gościły codziennie na naszych stołach. Sprawdź przepisy!

Zobacz również

Przemysłowe miasto Zawiercie na nieznanych przed- i powojennych fotografiach. ZDJĘCIA

ROZMOWA
Przemysłowe miasto Zawiercie na nieznanych przed- i powojennych fotografiach. ZDJĘCIA

Zaklęci rycerze na szczycie Kruczej Skały. Jakie tajemnice skrywa zamek w Rabsztynie?

Zaklęci rycerze na szczycie Kruczej Skały. Jakie tajemnice skrywa zamek w Rabsztynie?

Polecamy

Sensacyjne odkrycie w Lubuskiem! Znaleziono artefakty... sprzed kilku tysięcy lat!

Sensacyjne odkrycie w Lubuskiem! Znaleziono artefakty... sprzed kilku tysięcy lat!

Polskie rolnictwo i wieś po II wojnie światowej. Chleb po 25 zł, jajko za 23 zł

Polskie rolnictwo i wieś po II wojnie światowej. Chleb po 25 zł, jajko za 23 zł

Fierla: Sztandar Kruka - siejący strach i przerażenie proporzec skandynawskich wodzów

Fierla: Sztandar Kruka - siejący strach i przerażenie proporzec skandynawskich wodzów