Bryzol z cebulką
SKŁADNIKI
500 G MIĘSA WOŁOWEGO ANTRYKOTU LUB WIEPRZOWEJ KARKÓWKI
1 JAJKO
2 CEBULE
300 G PIECZAREK
MĄKA DO OBTOCZENIA
OLEJ DO SMAŻENIA
SÓL I PIEPRZ
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
Mięso posiekać nożem lub zemleć w maszynce na sitku o grubych oczkach. Do siekanego mięsa dodać jajko, sól i pieprz. Wszystko razem wyrobić na zwartą, kleistą masę. Z masy mięsnej uformować okrągłe płaskie kotlety, każdy obtoczyć w mące. Rozgrzać olej, smażyć bryzole na średnim ogniu, do zrumienia z obu stron. Zdjąć z patelni, trzymać w cieple. Cebulę pokroić w piórka. Dodać na patelnię. Smażyć do zeszklenia. Pod koniec cebulę posolić. Zdjąć z patelni. Pieczarki pokroić w plasterki, usmażyć na rumiano. Bryzole podawać z duszoną cebulką i pieczarkami oraz ziemniakami puree.