Śledź w śmietanie z ziemniakami
Składniki:
4 solone płaty śledziowe alla matias,
2 średnie cebule,
300 gramów kwaśnej śmietany,
łyżka majonezu,
około 2-3 łyżek octu,
pieprz,
do podania ugotowane ziemniaki.
Sposób przygotowania:
Śledzie wymocz, najlepiej zostawić je w świeżej wodzie na noc. Cebulę pokrój w pióra, przełóż do miski, zalej wrzątkiem i zostaw na minutę, po czym odcedź, skrop octem, wymieszaj i poczekaj aż całkowicie ostygnie. Dzięki takiemu zabiegowi cebula zmięknie i nabierze przyjemnej kwasowości. Następnie do miski przełóż śmietanę oraz majonez, dodaj całe płaty śledziowe, dopraw pieprzem, wymieszaj i odstaw do lodówki na kilka godzin, żeby smaki się przegryzły. Śledzie podawaj z gorącymi ziemniakami ugotowanymi w wodzie.