18 z 27
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem



Śledź w śmietanie z ziemniakami

Składniki:

4 solone płaty śledziowe alla matias,
2 średnie cebule,
300 gramów kwaśnej śmietany,
łyżka majonezu,
około 2-3 łyżek octu,
pieprz,
do podania ugotowane ziemniaki.

Sposób przygotowania:

Śledzie wymocz, najlepiej zostawić je w świeżej wodzie na noc. Cebulę pokrój w pióra, przełóż do miski, zalej wrzątkiem i zostaw na minutę, po czym odcedź, skrop octem, wymieszaj i poczekaj aż całkowicie ostygnie. Dzięki takiemu zabiegowi cebula zmięknie i nabierze przyjemnej kwasowości. Następnie do miski przełóż śmietanę oraz majonez, dodaj całe płaty śledziowe, dopraw pieprzem, wymieszaj i odstaw do lodówki na kilka godzin, żeby smaki się przegryzły. Śledzie podawaj z gorącymi ziemniakami ugotowanymi w wodzie.

Kulinarne hity PRL. Zobacz przepisy i potrawy, które królowały na stołach. Przypomnijcie sobie niezwykłe smaki!

Kulinarne hity PRL - kiedyś gościły codziennie na naszych stołach. Sprawdź przepisy!

Zobacz również

Znalezisko, wystawa i film. Krakowskie wątki wśród ważnych wydarzeń archeologicznych

Znalezisko, wystawa i film. Krakowskie wątki wśród ważnych wydarzeń archeologicznych

Szukają świadków hitlerowskich zbrodni z Gross Rosen. Śledztwo IPN dobiega końca

Szukają świadków hitlerowskich zbrodni z Gross Rosen. Śledztwo IPN dobiega końca

Polecamy

Dekomunizacja kontra rekomunizacja. Felieton Adama Słomki

Dekomunizacja kontra rekomunizacja. Felieton Adama Słomki

Sprawdź co wiesz o pączkach i Tłustym Czwartku! [Quiz]

Sprawdź co wiesz o pączkach i Tłustym Czwartku! [Quiz]

Pałac Stalina jest symoblem sowieckiej dominacji nad Warszawą

Pałac Stalina jest symoblem sowieckiej dominacji nad Warszawą