Fasolka po bretońsku
Składniki:
500 g fasoli
400 g kiełbasy wiejskiej (najlepiej dobrze podsuszonej)
150 g boczku wędzonego
400 g pomidorów (mogą być także z puszki)
2 duże cebule
przecier pomidorowy
przyprawy:
2 liście laurowe
3 ziarenka ziela angielskiego
kilka ziaren pieprzu
Fasolka po Bretońsku - Najlepszy Tradycyjny Przepis Słodka Stronacząber,
majeranek,
słodka papryka,
ostra papryka,
sól, pieprz mielony
Sposób przygotowania:
Fasolę przepłukujemy i zalewamy zimna wodą - odstawiamy na 12 godzin. Następnie odlewamy wodę, fasolę przekładamy do dużego garnka i zalewamy świeżą wodą (tak, aby zakryła fasolę). Dodajemy po pół łyżeczki cząbru oraz majeranku, 3 ziela angielskie, 2 liście laurowe i kilka ziaren całego pieprzu. Zagotowujemy.
Boczek kroimy w kosteczkę i wytapiamy na suchej patelni. Zrumieniony boczek dodajemy do fasoli starając się, aby tłuszcz pozostał na patelni. Na wytopionym tłuszczu przesmażamy cebulę pokrojona w piórka. Gdy się zezłoci dodajemy kiełbasę pokrojona w plasterki, zrumieniamy, a następnie dodajemy do gotującej się fasolki. Całość gotujemy do miękkości fasolki (trwa to zwykle ok. 1,5-2 h). Ma ona być miękka, ale nadal jędrna.
Gdy fasola już będzie prawie miękka wrzucamy pokrojone pomidory i jeszcze chwilę gotujemy.
Na końcu dodajemy ok. 3-4 łyżki koncentratu (przecieru) pomidorowego oraz doprawiamy słodką papryką, ostrą papryką ( po ok. 3/4 łyżeczki) oraz solą i pieprzem. Możemy także dodać dodatkową ilość cząbru oraz majeranku.