3 z 27
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem



Paprykarz ze śledzia

Składniki:

ryż 100 gram
cebula 1 szt
marchewka 1 szt
olej 3 łyżki
śledzie w pomidorach 2 puszki
przecier pomidorowy 2 łyżki
papryka słodka 1 łyżka
pieprz chilli cayenne 1/2 łyżeczki
pieprz czarny młynek
ketchup pikantny 1 łyżeczka
sól

Sposób przygotowania:

Ryż gotujemy al dente w osolonej wodzie, odcedzamy i zostawiamy do przestygnięcia.

Do ryżu dodajemy śledzie i rozgniatamy je widelcem. Marchewkę ścieramy na tarce jarzynowej, cebulę kroimy w drobną kostkę.

Rozgrzewamy na patelni olej, wrzucamy warzywa i dusimy przez około 5 minut. Następnie dodajemy przecier pomidorowy i dusimy jeszcze kilka minut.

Przekładamy zawartość patelni do ryżu i śledzi. Dodajemy ketchup, paprykę słodką, ostrą oraz dużą ilość świeżo zmielonego pieprzu.

Dokładnie mieszamy i wstawiamy na kilka godzin do lodówki, aby składniki się przegryzły.

Kulinarne hity PRL. Zobacz przepisy i potrawy, które królowały na stołach. Przypomnijcie sobie niezwykłe smaki!

Kulinarne hity PRL - kiedyś gościły codziennie na naszych stołach. Sprawdź przepisy!

Zobacz również

Znalezisko, wystawa i film. Krakowskie wątki wśród ważnych wydarzeń archeologicznych

Znalezisko, wystawa i film. Krakowskie wątki wśród ważnych wydarzeń archeologicznych

W lutym, 79 lat temu zaczęło się oblężenie Festung Breslau. Oto zachowane zdjęcia

W lutym, 79 lat temu zaczęło się oblężenie Festung Breslau. Oto zachowane zdjęcia

Polecamy

"Orląt gromada na szczycie lesistej góry". Jak wyglądała bitwa pod Świętym Krzyżem?

"Orląt gromada na szczycie lesistej góry". Jak wyglądała bitwa pod Świętym Krzyżem?

Dekomunizacja kontra rekomunizacja. Felieton Adama Słomki

Dekomunizacja kontra rekomunizacja. Felieton Adama Słomki

Sprawdź co wiesz o pączkach i Tłustym Czwartku! [Quiz]

Sprawdź co wiesz o pączkach i Tłustym Czwartku! [Quiz]