4 z 27
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem



Ozorki w sosie chrzanowym

Składniki:

ozorki wieprzowe 1 kg,
woda 1,5 litra,
kucharek 2 łyżeczki,
liście laurowe 2 sztuki,
ziele angielskie 3 sztuki
masło 3 łyżki,
cebula 1 sztuka mniejsza,
cukier 1 łyżeczka,
mąka pszenna 3 łyżki,
śmietana 12% 2 łyżki,
chrzan 2-3 łyżki
smalec 1 łyżka, cebula 1 sztuka,
cukier 2-3 łyżki,
sól 2 łyżeczki,
pieprz mielony 1/2 łyżeczki,
ocet winny 2 łyżeczki

Sposób przygotowania:

Ozory wieprzowe opłukać, włożyć do szybkowara z liśćmi laurowymi, zielem angielskim, kucharkiem, wlać wodę i po zasyczeniu pary gotować 40 minut, wystudzone ozory obrać ze skórki i pokroić na paski.

W garnku na maśle podsmażyć na złocisto pokrojoną drobno cebulkę z cukrem, wsypać mąkę, pieprz mielony, i podsmażyć mieszając na jasny złoty kolor, wlać wywar z szybkowara, śmietanę, dodać chrzan i mieszać do zagotowania i zagęszczenia sosu, włożyć pokrojone ozorki.

Kulinarne hity PRL. Zobacz przepisy i potrawy, które królowały na stołach. Przypomnijcie sobie niezwykłe smaki!

Kulinarne hity PRL - kiedyś gościły codziennie na naszych stołach. Sprawdź przepisy!

Zobacz również

Krynica modna teraz i przed laty. Marszałek Piłsudski i jego rodzina ją pokochali

Krynica modna teraz i przed laty. Marszałek Piłsudski i jego rodzina ją pokochali

Powojenne, archiwalne zdjęcia regionu legendarnego fotografa

Powojenne, archiwalne zdjęcia regionu legendarnego fotografa

Polecamy

Niemcy okradli nas na setki miliardów złotych

Niemcy okradli nas na setki miliardów złotych

Zmarła Regina Mac ps. "Rysia". Była łączniczką AK-WiN u "Orlika"

Zmarła Regina Mac ps. "Rysia". Była łączniczką AK-WiN u "Orlika"

Sprawdź co wiesz o polskich władcach! [Quiz] [Cz. 1]

Sprawdź co wiesz o polskich władcach! [Quiz] [Cz. 1]