Ozorki w sosie chrzanowym
Składniki:
ozorki wieprzowe 1 kg,
woda 1,5 litra,
kucharek 2 łyżeczki,
liście laurowe 2 sztuki,
ziele angielskie 3 sztuki
masło 3 łyżki,
cebula 1 sztuka mniejsza,
cukier 1 łyżeczka,
mąka pszenna 3 łyżki,
śmietana 12% 2 łyżki,
chrzan 2-3 łyżki
smalec 1 łyżka, cebula 1 sztuka,
cukier 2-3 łyżki,
sól 2 łyżeczki,
pieprz mielony 1/2 łyżeczki,
ocet winny 2 łyżeczki
Sposób przygotowania:
Ozory wieprzowe opłukać, włożyć do szybkowara z liśćmi laurowymi, zielem angielskim, kucharkiem, wlać wodę i po zasyczeniu pary gotować 40 minut, wystudzone ozory obrać ze skórki i pokroić na paski.
W garnku na maśle podsmażyć na złocisto pokrojoną drobno cebulkę z cukrem, wsypać mąkę, pieprz mielony, i podsmażyć mieszając na jasny złoty kolor, wlać wywar z szybkowara, śmietanę, dodać chrzan i mieszać do zagotowania i zagęszczenia sosu, włożyć pokrojone ozorki.