U cioci na imieninach, czyli kultowe przekąski i dania PRL na każdej domówce [PRZEPISY]
Sałatka jarzynowa według przepisu Koła Gospodyń Wiejskich
Składniki
3 duże marchewki
1 pietruszka
1/2 dużego selera
5 ziemniaków
4 ogórki kiszone
1 łyżeczka musztardy sarepskiej
4 łyżki majonezu kieleckiego
6 jajek ugotowanych na twardo
1 soczyste jabłko
1 puszka groszku konserwowego lub mrożonego
1 puszka kukurydzy konserwowej
sól, pieprz do smaku
Wykonanie
Warzywa umyć i ugotować bez obierania ze skóry. Ziemniaki ugotować w tzw. mundurkach. Warzywa powinny być zwarte, prawie jak al dente. Warzywa odcedzić i przestudzić. Obrać ze skórki. Warzywa pokroić w drobną kostkę i wsypać do miski. Dodać posiekane jajka na twardo, jabłko pokrojone w kosteczkę i pokrojone w drobną kostkę ogórki kiszone (sok spowoduje, że jabłko nie ściemnieje), doprawić solą i pieprzem. Dodać łyżkę musztardy, 4 kopiaste łyżki majonezu, groszek konserwowy lub mrożony, kukurydzę, dokładnie wymieszać. Schłodzić w lodówce.
Przepis Koła Gospodyń Wiejskich z Konaszówki