5 z 14
Poprzednie
Następne
U cioci na imieninach, czyli kultowe przekąski i dania PRL na każdej domówce [PRZEPISY]
Tradycyjne śledzie w oleju
Składniki
70-80 dag solonych matiasów
5 średniej wielkości cebul
Składniki na zalewę
1 szklanka wody
1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
4 goździki
3 liście laurowe
5 kulek ziela angielskiego
mała garść rodzynek
Dodatkowo
ok. 2 szklanki oleju
Wykonanie
Zagotować zalewę i zostawić do ostygnięcia. Lekko ciepłą zalewą zalać pokrojoną w piórka cebulę i odstawić na 3-4 godziny, aby cebula zmiękła, a smaki się połączyły. Po tym czasie cebulę wraz z przyprawami odcedzić i ułożyć w pojemniku na przemian ze śledziami. Część zalewy (ok. 1/3 szklanki) połączyć z dwoma szklankami oleju. Płynem zalać śledzie z cebulą. Potrawę najlepiej przygotować 1-2 dni przed podaniem.
Przepis Katarzyny Skuty