U cioci na imieninach, czyli kultowe przekąski i dania PRL na każdej domówce [PRZEPISY]
Domowe ciasteczka ziemniaczki
Składniki
ok. 500 g czerstwego ciasta lub herbatników
100 g masła
100 ml rumu (lub wódka, ajerkoniak, likier migdałowy)
2 łyżki kakao
50 g żurawiny (lub rodzynki, figi, pokruszone orzechy włoskie itp.)
cukier puder
słodka śmietanka
do obtaczania (opcjonalnie): mielone orzechy, wiórki kokosowe, kakao
Wykonanie
Ciasto lub herbatniki zemleć. Masło rozpuścić i przestudzić. Żurawinę lub rodzynki namoczyć w alkoholu. Odsączyć, a alkohol wlać do zmielonego ciasta. Następnie dodać pozostałe składniki i zagnieć ciasto dłońmi. Spróbować jak smakuje. Jeśli za mało słodkie, dodać cukru pudru. A jeśli zbyt suche i zagniatane z niego kulki rozpadają się, dodać słodką śmietankę. Uformować kulki i obtaczać dowolnie – orzechami, kakao, kokosem. Wstawić do lodówki, aby stężały.
Przepis Koła Gospodyń z Białki