11 z 14
Poprzednie
Następne
U cioci na imieninach, czyli kultowe przekąski i dania PRL na każdej domówce [PRZEPISY]
Piszinger
Składniki
kostka masła (200g)
pół szklanki cukru
3-4 łyżki kakao
4 łyżki kaszy manny
opakowanie wafli kwadratowych lub okrągłych
Wykonanie
Masło rozpuścić w rondelku na małym ogniu, dodać cukier, mieszać aż do rozpuszczenia. Kiedy cukier się rozpuści, dodać kakao, całość dokładnie mieszać dodając również kaszę. Pozostawić na małym ogniu, tak aby nie wrzało, poczekać, aż masa zacznie gęstnieć i wtedy zdjąć z ognia. Po ostygnięciu przekładać masą wafle. Kiedy wszystkie zostaną przełożone, położyć na wierzch coś ciężkiego (np. deskę do krojenia), następnie włożyć wafle do lodówki. Po ok. 2 godzinach wafle pokroić według uznania na trójkąty lub kwadraty o dowolnych wymiarach.
Przepis Marty Gawełek