10 z 14
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Blok czekoladowy...
fot. Paweł Epler

U cioci na imieninach, czyli kultowe przekąski i dania PRL na każdej domówce [PRZEPISY]

Blok czekoladowy

Składniki
250 g masła
1/2 szklanki mleka
2/4 szklanki cukru (użyłam brązowego)
4 kopiaste łyżki ciemnego kakao dobrej jakości
2 szklanki mleka w proszku

Dodatki
W sumie 1,5 szklanki - ja użyłam płatków kukurydzianych, posiekanych wafelków, orzechów laskowych, resztkę muesli, granoli. Możecie użyć dowolnych orzechów, suszonych owoców, herbatników itp.

Wykonanie
Mleko, cukier, masło, kakao podgrzać na małym ogniu, aż masło całkowicie się rozpuści, a kakao połączy i będzie lśniący płyn. Dodać szybko mleko w proszku i mieszać do uzyskania jednolitej masy. Wsypać dodatki, wymieszać. Masę przełożyć do keksówki wyłożonej folią spożywczą bądź papierem do pieczenia i włożyć do lodówki na całą noc. Gotowe.
Przepis Agnieszki Delkowskiej, autorki bloga Lady Kitchen

Zobacz również

Niezwykła historia zamku w Bobolicach. Kiedyś ruina, dziś znowu zachwyca! ZDJĘCIA

Niezwykła historia zamku w Bobolicach. Kiedyś ruina, dziś znowu zachwyca! ZDJĘCIA

Co wiedzieli o świecie bydgoszczanie 90 lat temu? Zobacz zdjęcia z tamtych czasów

Co wiedzieli o świecie bydgoszczanie 90 lat temu? Zobacz zdjęcia z tamtych czasów

Polecamy

Wincenty Witos. Skromny mąż stanu, który nigdy nie zwątpił w Polskę

ROZMOWA
Wincenty Witos. Skromny mąż stanu, który nigdy nie zwątpił w Polskę

„Instytucje o nie dbają, chuchają". O pierwszych „kierowczyniach” w czasach PRL-u

„Instytucje o nie dbają, chuchają". O pierwszych „kierowczyniach” w czasach PRL-u

Burza wokół dokumentu ws. reparacji. Poseł: realizacja niemieckiej polityki w Polsce

TYLKO U NAS
Burza wokół dokumentu ws. reparacji. Poseł: realizacja niemieckiej polityki w Polsce