U cioci na imieninach, czyli kultowe przekąski i dania PRL na każdej domówce [PRZEPISY]
Tradycyjne flaki
Składniki:
1 kg gotowanych flaków
2 ćwiartki z kurczaka
seler
4 marchewki pokrojone w kostkę
korzeń pietruszki
por
dwie kostki rosołowe
1cebula
przyprawa do flaków, przyprawa w płynie maggi, sól, pieprz
Wykonanie:
Flaki obgotować, aż przestaną mieć swój charakterystyczny zapach (można zmienić parę razy wodę).
Nastawić wodę na rosół na dwóch ćwiartkach z kurczaka. Dodać pokrojone w kostkę: seler, marchewkę, pietruszkę, białą część pora i przypaloną nad ogniem cebulę i kostki rosołowe. Gotować do miękkości warzyw i mięsa. Ugotowane flaki pokroić na mniejsze kawałki.
Z rosołu wyciągnąć kurczaka, oczyścić z chrząstek, kości i skóry, a następnie pokroić drobniej. Z rosołu wyciągnać cebulę.
Do rosołu wrzucić pokrojone flaki i mięso z kurczaka. Dodajemy przyprawę do flaków, sól i pieprz oraz maggi. Gotować flaki w rosole, aż będą miękkie. Można doprawić ostrą papryką.
Przepis Koło Gospodyń z Białki