5 z 14
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Tradycyjne śledzie w oleju...
fot. Katarzyna Skuta

U cioci na imieninach, czyli kultowe przekąski i dania PRL na każdej domówce [PRZEPISY]

Tradycyjne śledzie w oleju

Składniki
70-80 dag solonych matiasów 
5 średniej wielkości cebul 

Składniki na zalewę
1 szklanka wody 
1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej 
4 goździki 
3 liście laurowe 
5 kulek ziela angielskiego 
mała garść rodzynek
 
Dodatkowo
ok. 2 szklanki oleju
 
Wykonanie
Zagotować zalewę i zostawić do ostygnięcia. Lekko ciepłą zalewą zalać pokrojoną w piórka cebulę i odstawić na 3-4 godziny, aby cebula zmiękła, a smaki się połączyły. Po tym czasie cebulę wraz z przyprawami odcedzić i ułożyć w pojemniku na przemian ze śledziami. Część zalewy (ok. 1/3 szklanki) połączyć z dwoma szklankami oleju. Płynem zalać śledzie z cebulą. Potrawę najlepiej przygotować 1-2 dni przed podaniem.
Przepis Katarzyny Skuty

Zobacz również

Niesamowite odkrycie w Jaskini Raj! Lew jaskiniowy, mamut i nosorożec [FOTO, FILM]

Niesamowite odkrycie w Jaskini Raj! Lew jaskiniowy, mamut i nosorożec [FOTO, FILM]

Niezwykła historia zamku w Bobolicach. Kiedyś ruina, dziś znowu zachwyca! ZDJĘCIA

Niezwykła historia zamku w Bobolicach. Kiedyś ruina, dziś znowu zachwyca! ZDJĘCIA

Polecamy

Uciekł z robót przymusowych z Niemiec. Działał w ruchu oporu. Zginął w KL Auschwitz

Uciekł z robót przymusowych z Niemiec. Działał w ruchu oporu. Zginął w KL Auschwitz

Wojciech Szatkowski: Nie górale wymyślili Goralenvolk

ROZMOWA
Wojciech Szatkowski: Nie górale wymyślili Goralenvolk

Narodowe Zjednoczenie Wojskowe na Mazowszu Północnym

Narodowe Zjednoczenie Wojskowe na Mazowszu Północnym