Flaczki drobiowe
Składniki:
kurczak
1-2 listki laurowe
10 ziaren pieprzu
3-4 ziarna ziela angielskiego
cebula
2 gałązki tymianku
2 małe marchewki
1- 2 pietruszki
seler
1 łyżka mąki
2 łyżki oleju lub masła
szczypta czerwonej papryki słodkiej
szczypta ostrej papryki
łyżka majeranku
gałka muszkatołowa
1 łyżeczka imbiru suszonego
sól
pieprz świeżo zmielonego
Sposób przygotowania:
Kurczaka podzielić na cztery części, włożyć do garnka, dodać przyprawy (pieprz ziarnisty, listek laurowy, ziele angielskie, tymianek), cebulę i łyżeczkę soli. Zalać wodą, tak aby przykryła kurczaka (około 2 litry wody). Gotować aż kurczak będzie miękki. Marchewkę, selera i pietruszkę pokroić w julienne (cienkie zapałki). Kurczaka wyjąć z wywaru, wywar przecedzić. Kurczaka pokroić w wąskie paski – kroimy wzdłuż włókien. Ja nie kroję tylko rozrywam. Wywar doprowadzić do wrzenia, wrzucić do niego połowę warzyw. Resztę warzyw wrzucić na rozgrzany tłuszcz, dodać mąkę i przesmażyć. Wlać niecałą szklankę wody i chwilę dusić. Przełożyć duszone warzywa do wywaru, dodać kurczaka i zagotować. Wsypać obie papryki, majeranek, imbir, świeżo startą gałkę muszkatołową. Zagotować, doprawić do smaku solą, pieprzem i pozostałymi przyprawami.