24 z 27
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem



Pierogi z jagodami

Składniki:

800 – 850 ml mąki
szczypta soli
odrobina drożdży wielkości orzecha laskowego
100 ml ciepłej wody
250 ml wrzątku
1 duże jajko
1 ½ łyżeczki oleju
1, 3 l świeżych jagód
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki cukru

Wykonanie:

Rozpuść drożdże w ciepłej wodzie. Dodaj mąkę, sól, jajko, olej i zagnieć ciasto. Na końcu dodaj wrzątek. Ze względu na wrzątek zarób ciasto za pomocą asystenta kuchennego.
Wymieszaj lekko jagody z cukrem i ziemniaczaną mąką.
Podziel ciasto na 3 części, rozwałkuj cieńko, na grubość 2 mm na stolnicy lekko oprószonej mąką. Szklanką wycinaj kółka (7-10 cm średnicy), a następnie na każde z nich nakładaj łyżeczkę jagód i lep na kształt półksiężyca.
Zagotuj wodę i osól. Wrzucaj pierogi na wrzątek i gotuj dopóki nie wypłyną na wierzch.
Podawaj pierogi z kwaśną śmietaną posypane cukrem.

Kulinarne hity PRL - ZOBACZ PRZEPISY! TE POTRAWY kiedyś gościły na stołach. Sprawdźcie przepisy i przypomnijcie sobie niezwykłe smaki!

Kulinarne hity PRL - kiedyś gościły codziennie na naszych stołach. Sprawdź przepisy!

Zobacz również

Krynica modna teraz i przed laty. Marszałek Piłsudski i jego rodzina ją pokochali

Krynica modna teraz i przed laty. Marszałek Piłsudski i jego rodzina ją pokochali

100 lat temu podczas plebiscytu w Gliwicach. Wyjątkowe zdjęcia!

100 lat temu podczas plebiscytu w Gliwicach. Wyjątkowe zdjęcia!

Polecamy

Artyści na celowniku SB. Te gwiazdy śledziła bezpieka

Artyści na celowniku SB. Te gwiazdy śledziła bezpieka

Dzięki kapsule czasu, mieszkańcy Wschowy mają okazję poznać swoje miasto

Dzięki kapsule czasu, mieszkańcy Wschowy mają okazję poznać swoje miasto

Sprawdź co wiesz o polskich władcach! [Quiz] [Cz. 1]

Sprawdź co wiesz o polskich władcach! [Quiz] [Cz. 1]