7 z 14
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Sałatka śledziowa z porem i marynowaną cebulką...
fot. Katarzyna Jaworek

U cioci na imieninach, czyli kultowe przekąski i dania PRL na każdej domówce [PRZEPISY]

Sałatka śledziowa z porem i marynowaną cebulką

SKŁADNIKI:
1/2 kg śledzi matiasów,
1/2 puszki groszku konserwowego,
1/2 puszki kukurydzy konserwowej,
1 por,
1/2 słoiczka cebulki marynowanej,
3 jajka,
3,5 łyżki majonezu,
sok z połowy cytryny,
sól,
pieprz

Wykonanie:
1. Śledzie moczyć kilka godzin we wodzie. Następnie skropić z dwóch stron sokiem z cytryny. Śledzie pokroić na mniejsze kawałki.
2. Pora pokroić w plasterki. Wrzucić do osolonego wrzątku i parzyć 10 minut pod przykryciem. Odcedzić.
3. Groszek, kukurydzę i cebulki odsączyć z zalewy. Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić w kostkę.
4. Wszystkie przygotowane składniki przełożyć do salaterki. Dodać majonez oraz odrobinę soli i pieprzu. Dokładnie wymieszać.
5. Przygotowaną sałatkę wyłożyć na talerz. Podawać z pieczywem.
Przepis Katarzyny Jaworek

Zobacz również

Brzozowe krzyże ułanów spod Krojant są zniszczone

Brzozowe krzyże ułanów spod Krojant są zniszczone

Zaklęci rycerze na szczycie Kruczej Skały. Jakie tajemnice skrywa zamek w Rabsztynie?

Zaklęci rycerze na szczycie Kruczej Skały. Jakie tajemnice skrywa zamek w Rabsztynie?

Polecamy

Rusza budowa nowej wystawy w Muzeum Auschwitz. Kiedy oficjalne otwarcie?

Rusza budowa nowej wystawy w Muzeum Auschwitz. Kiedy oficjalne otwarcie?

Bohaterowie coraz mniej zapomniani. Żołnierze Wyklęci na wielkim ekranie

Bohaterowie coraz mniej zapomniani. Żołnierze Wyklęci na wielkim ekranie

Bitwa pod Staszowem, czyli zwycięski pojedynek powstańców, którzy ocalili miasto

Bitwa pod Staszowem, czyli zwycięski pojedynek powstańców, którzy ocalili miasto