7 z 14
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Sałatka śledziowa z porem i marynowaną cebulką...
fot. Katarzyna Jaworek

U cioci na imieninach, czyli kultowe przekąski i dania PRL na każdej domówce [PRZEPISY]

Sałatka śledziowa z porem i marynowaną cebulką

SKŁADNIKI:
1/2 kg śledzi matiasów,
1/2 puszki groszku konserwowego,
1/2 puszki kukurydzy konserwowej,
1 por,
1/2 słoiczka cebulki marynowanej,
3 jajka,
3,5 łyżki majonezu,
sok z połowy cytryny,
sól,
pieprz

Wykonanie:
1. Śledzie moczyć kilka godzin we wodzie. Następnie skropić z dwóch stron sokiem z cytryny. Śledzie pokroić na mniejsze kawałki.
2. Pora pokroić w plasterki. Wrzucić do osolonego wrzątku i parzyć 10 minut pod przykryciem. Odcedzić.
3. Groszek, kukurydzę i cebulki odsączyć z zalewy. Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić w kostkę.
4. Wszystkie przygotowane składniki przełożyć do salaterki. Dodać majonez oraz odrobinę soli i pieprzu. Dokładnie wymieszać.
5. Przygotowaną sałatkę wyłożyć na talerz. Podawać z pieczywem.
Przepis Katarzyny Jaworek

Zobacz również

Brzozowe krzyże ułanów spod Krojant są zniszczone

Brzozowe krzyże ułanów spod Krojant są zniszczone

Zaklęci rycerze na szczycie Kruczej Skały. Jakie tajemnice skrywa zamek w Rabsztynie?

Zaklęci rycerze na szczycie Kruczej Skały. Jakie tajemnice skrywa zamek w Rabsztynie?

Polecamy

Sensacyjne odkrycie w Lubuskiem! Znaleziono artefakty... sprzed kilku tysięcy lat!

Sensacyjne odkrycie w Lubuskiem! Znaleziono artefakty... sprzed kilku tysięcy lat!

Rusza budowa nowej wystawy w Muzeum Auschwitz. Kiedy oficjalne otwarcie?

Rusza budowa nowej wystawy w Muzeum Auschwitz. Kiedy oficjalne otwarcie?

Polskie rolnictwo i wieś po II wojnie światowej. Chleb po 25 zł, jajko za 23 zł

Polskie rolnictwo i wieś po II wojnie światowej. Chleb po 25 zł, jajko za 23 zł