3 z 6
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
W czasie powstania kawa była na wagę złota. Kucharki w...
fot. Narodowe Archiwum Cyfrowe/domena publiczna

Zupa plujka, gołębie i chleb z żołędzi. Zakonna kuchnia polowa w Powstaniu Warszawskim. Co jedli powstańcy?

Kawa w Powstaniu Warszawskim

W czasie powstania kawa była na wagę złota. Kucharki w kuchniach polowych stosowały zamiennik napoju. Wytwarzały go z uprażonych i zmielonych żołędzi. Na zdjęciu widoczna jest kobieta napełniająca paczki z kawą w fabryce Henryka Francka w 1942 roku.

Zobacz również

Odnowiono polski karabin, który kilka lat temu odnaleziono w gnieździe hitlerowców

Odnowiono polski karabin, który kilka lat temu odnaleziono w gnieździe hitlerowców

Szukają świadków hitlerowskich zbrodni z Gross Rosen. Śledztwo IPN dobiega końca

Szukają świadków hitlerowskich zbrodni z Gross Rosen. Śledztwo IPN dobiega końca

Polecamy

"Orląt gromada na szczycie lesistej góry". Jak wyglądała bitwa pod Świętym Krzyżem?

"Orląt gromada na szczycie lesistej góry". Jak wyglądała bitwa pod Świętym Krzyżem?

Dekomunizacja kontra rekomunizacja. Felieton Adama Słomki

Dekomunizacja kontra rekomunizacja. Felieton Adama Słomki

Szokujące ustalenia. Krzysztof Kolumb był... polskim księciem?!

Szokujące ustalenia. Krzysztof Kolumb był... polskim księciem?!